Släktforskning

Nu är det dags!

Ooo!

Nervös!

Okej, jag får backa lite så att jag inte bara babblar ut i tomma intet:

Jag började släktforska på riktigt när jag var 15 och skulle skriva ett “specialarbete” i nian. En kompis gav mig en programvara som heter Holger och det funkade bara i MsDOS. Detta var alltså FÖRE Windows! Det känns ju som stenålder nu, men så var livet på landet 1993!

I alla fall, jag gjorde ett stort släktträd både framåt och bakåt med hjälp av uppgifter från mina föräldrar, morfar, hans kusin och andra släktingar. Jag fortsatte släktforska även till mitt specialarbete (tror att det heter “gymnasiearbete” nu). Då hade jag även med 11 brev från min morfars faster som dog ung. Det var brev skrivna i början av 1900-talet om hur hon hade det på de olika platser hon utbildade sig och jobbade som folkskollärare. Hon kom från Bergum (nordöst om Göteborg) men jobbade i Harmånger nära Härnösand om jag minns rätt.

I samband med det fick jag en rulle med posten. Den innehöll pappersark i foliestorlek (större än A4, men mindre än A3). Där fanns en släktkrönika nedskriven av Per Clemensson (senare en mkt känd forskare och författare i släktforskarkretsar) jag minns inte när han skrev ner den, men tror att det var på 1950-60-talen. Den innehåller både sånt man kan hitta i kyrkböcker, bouppteckningar och domböcker, men också familjesägner som att en stum man ska ha klatschat sig själv på rumpan för att skrämma en björn, och en berättelse om en elak apa i ett kök i London!

Vad som är sant eller inte spelar mig mindre roll i detta fall, det är del av min familjs historia oavsett.

Jag har skrivit in hela släktkrönikan i ett worddokument som nu ligger på en gammal floppydiskett (hoppas jag!). För flera år sen bad jag min pappa om en floppyläsare till datorn för att kunna läsa just denna fil och några till. Men jag har inte vågat testa om det faktiskt funkar, av rädsla för att något ska gå sönder etter på nåt annat sätt misslyckas…

Men nu har jag bestämt mig! Idag ska jag testa!! Därav mina nerver och ooooo&aaaa! 🙂

Det var inga problem att starta diskettenheten, inte heller att få den att funka. Surr surr sa den när den fått en diskett!

Versionen av filen jag kunde öppna var skrivskyddad, men det var inga problem alls!!!! 😀

“Detta är historien om en gren av släkten Kihlman…”

Wow! Ser fram emot att läsa hela!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *