Bloggande Släktforskning

Vilka bilder får man använda?

Frågan om när man får ta kort och vilka bilder man får använda är något som ofta kommer upp i släktforskar kretsar. Vilka bilder får man använda i sina register, på hemsidor och publikationer som böcker och tidningar?

Det är inte helt enkelt, men Svenska fotografers förbund har förklarat det tydligt på denna sida: Tio frågor om lag och rätt.

Jag fick tänka efter ordentligt vad det är som gäller för de bilder jag skulle vilja publicera. Kan jag lägga upp en bebisbild på min morfar? Han sitter i en kolt på ett fårskinn i en fin stol som nog var gammal redan då.

Låt oss reda ut detta enligt sidan från Svenska fotografers riksförbund:

Enligt upphovsrättslagen är fotografier indelade i två kategorier; fotografiska verk (1 § upphovsrättslagen) och fotografiska bilder (49a § upphovsrättslagen). Fotografiska verk är i första hand skapade av professionella fotografer och upphovsrättsligt skyddade verk som är likställda med andra bildkonstverk. Fotografiska bilder är det som återfinns i semester- eller familjealbum och är skyddade i upphovsrättslagen i något mer begränsad omfattning.
Vilken kategori faller “min” bild in under?
Den är tagen av en fotograf – Atelier Viberg, Redbergslid, Göteborg – så därför bör den falla in under kategorin fotografiska verk.

Behövs det samtycke från avbildade personer?
Ja, om personen i fråga lever, men samtycke krävs inte av efterlevande om personen på bilden är avliden, såvida det inte handlar om beställd porträttbild.

Hm, där var det värre, morfar gick bort 1997, så honom kan jag inte fråga, men eftersom det är en porträttbild, måste jag då ha tillstånd från alla efterlevande? I detta fall är det bara jag och min bror så det är inte så svårt, men jag har en annan bild på morfars far med ursprungsfamilj som jag väldigt gärna vill skriva om, men det kommer ta väldigt lång tid att få tag på alla 8 syskons efterlevande…

Vad gäller för användning av äldre fotografier?
Vid användning av bilder som tagits innan år 1969 och som inte har vetenskapligt eller konstnärligt värde krävs inget tillstånd från fotografen längre. Gällande skyddstid för fotografiska verk är 70 år efter fotografens död och för fotografiska bilder 50 år från det år bilden togs.

Okej, så eftersom bilden är 100 år och 7 månader gammal (enligt text på baksidan) så bör fotografen vara avliden. För säkerhets skull så googlar jag “Vibergs Fotoatelier”, men det var inte så lätt som jag trodde att hitta tydlig information. Vad jag kan hitta är att de hade verksamhet i ett hus som revs 1931 och som låg på den plats där biografen Flamman sen byggdes och där Finska Pingstkyrkan nu ligger (där var jag några gånger som tonåring!). På en annan sida står det att de var aktiva på 1940-50-tal. Det säger ju mig inte helt mycket, men jag vet inte vad mer man kan göra om man inte ens har ett förnamn på fotografen. Kanske kan man kolla i folkräkningar? Nja, den enda fotograf Viberg jag hittar är Viberg, Gereon Alexander, f. 1882 i Linköping , boende i Eksjö 1910. Känns inte som den jag söker. Hittar ingen i varken 1930 eller 1940. Men 1950 hittar jag paret Jonas Vilhelm och Sigfrida Natalia Viberg, båda fotografer, boendes i Redbergslid! (Och Sigfrida kommer från samma församling som min mormors morfars föräldrar!) Så nu behöver jag alltså ta reda på när de dog. Kan gravar.se vara behjälplig? Nix, de har inget från Göteborg. Svenskagravar.se då? Ja, där hittar jag dem! Jonas gick bort 1961 och Sigfrida 1968. Jag är inte helt bra på matte, men ser att det är lite drygt 50 år sedan hon dog, inte 70 år. Betyder det då att jag inte kan publicera bilden? Men varför finns det då många bilder från just denna fotograf här?

Hm, jag hade verkligen tänkt lägga ut den, men jag får nog fortsätta fundera innan jag lägger ut den söta bilden på morfar…
En person i Facebook gruppen där jag hittade länken tycker att man inte bör behöva samtycke av alla anhöriga, men vad nån tycker och vad lagen säger är ju inte samma sak… Jag får nog kolla vidare i lagtexten.

One thought on “Vilka bilder får man använda?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *