Bloggande Släktforskning

Vilka bilder får man använda? Del 2

Jag har skrivit om lagstiftningen kring att publicera bilder förut, här.

Jag behöver kolla lagstiftningen mer. Texten på Sveriges fotografers förbund känns otydlig. Den innehåller två negationer och jag förstår det som om man behöver alla arvingars tillstånd för att publicera en porträttbild, vilket ju mer jag tänker på det låter orimligt. Jag måste kolla lagstiftningen helt enkelt!

Blev inte klokare på att läsa igenom allt som stod om samtycke i upphovsrättslagen, (trots att det nämndes 19 gånger) men det kanske har med min trötthet att göra. Frågan är hur man ska gå vidare med det här? Fråga Fotograferna eller göra som alla andra och publicera?

För att ändå få med någon bild i dessa inlägg tar jag med en bild jag vet att man får använda. Den ligger nämligen på Wikimedia Commons och jag har tagit med all information man behöver för att vara laglig. Wild Flowers of New York (1918) photographic apparatus WFNY-000

Den visar fotograf och berättar att verket kallas “Wild Flowers of New York” och togs 1918, året innan bilden jag skulle vilja lägga upp, men den följetongen fortsätter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *