Släktforskning

En kompis kompis

Jag minns inte hur det började, men i helgen skickade en kompis lite uppgifter om en kompis till henne som kommer från samma by som min morfar och undrade om vi var släkt. Hon skrev att kompisens farfar var med i Missionskyrkan i byn, precis som min morfars släkt.

Jag försökte gå bakåt från kompisen, men hittade inte hennes farfar. Började istället leta efter hennes efternamn i min släkt. Hittar det på kusiner till min morfars mamma. Börjar gräva på ett sidospår (släktforskning i ett nötskal!) och hittade den fina bilden till detta inlägg.

Västra Frölunda (O) AIIa:8 (1925-1933) Bild 43 / sid 339 Från Arkiv Digital
Utrag ur församlingsbok. Källa: Västra Frölunda (O) AIIa:8 (1925-1933) Bild 43 / sid 339, Arkiv Digital

Gustaf Adolf Zackrisson hade flyttat runt hela sitt vuxna liv. Gamlestan, Örgryte, Oskar Fredrik, Karl Johans församlingar i Göteborg, ända tills de landar på Karlslund i Grimmered, Västra Frölunda. Det känns som om de andas ut när de kommer dit i april 1918. Det går inte att se hur länge de bor i Karlslund, men åtminstone till 1934, i femton år. Så länge har han inte bott på ett ställe sen han var barn.
Han är gift med Josefina, inflyttad till stan från Fotskäl och de har tre barn. Länge letade jag efter fler barn, det kändes ovanligt att familjen var så liten. I äldre generationer var ju ofta barnaskarorna större. Sen slog det mig att min egen farmor som växte upp samtidigt i samma område bara hade en bror.

Jag vill tro att familjen blev lycklig där, och får leta vidare efter en koppling till kompisens kompis en annan gång!

Allt gott!

Lisa

PS: Om man tittar noga på bilden så finns det en “gullig” detalj. Gustaf Adolf står inte längre som Chafför utan som “bilförare”! 🙂 Även sonen Karl Helmer har detta yrke. Man kan undra vad de gjorde och hur många som kör minst lika långt varje dag nuförtiden? DS.

One thought on “En kompis kompis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *