Släktforskning

Timglas – både bakåt och framåt!

För några dagar sen tog jag kontakt med min kusins dotter för att fråga om hon vill veta mer om min släktforskning. Det ville hon gärna till min stora glädje! 🙂

Jag ville ge henne en ide om hur hennes släktträd ser ut så jag gick in i det gratisprogram som jag använder för släktforskning som heter Gramps. Det gör fina släkttavlor som ger en bra översikt. Särskilt gillar jag det som kallas timglas. Det visar en centrumperson och dess anor och avkomlingar. Alltså både mormors mormor och sonens barnbarn, i samma bild. När jag gjorde det för min kusins barnbarn så fick inte alla generationer bakåt plats, bara 15 av 18…

Därför vände jag på det och la en anfader som hette Anders Helgesson Brun som centrumperson. Han levde 1600-1671 och var kyrkoherde i Myckleby på Orust i 45 år! Då fick jag med alla anor bakåt, och ända fram till min kusins dotter.

Skärmdump av förminskning av en pdf-fil producerad av Gramps. Det går alltså att läsa på skärmen och om man skriver ut, i alla fall om man skriver ut på A1 eller A0.

Men det var inte det enda stora med att se den bilden, för den visar också hur nära släkt min mormor och farmor var! Mormor var nämligen farmors mormors morfars morfars farmors brors dotterdotters sonsons sonsons dotterdotter! Det är så häftigt att se det på bilden! Långt ner på bilden finns en snedtälld koppling som kopplar ihop mina föräldrar – de var båda ättlingar till Anders Helgesson Brun!

Jag är väldigt medveten om att det fattas mycket i denna bild. Vet att flera grenar saknas, och nej, det är inte meningen att ni ska kunna läsa vad det står på bilden eftersom den innehåller namn på nu levande personer…

Allt gott!

Lisa

One thought on “Timglas – både bakåt och framåt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *