Släktforskning

Klurigheter

Jag fortsätter forska på min mormors farfar Carl Landgrens anor. Jag skrev om hans syskon här och hur hans mamma verkar ha varit en väldigt stark kvinna som inte bara miste 8 barn innan hon fick Carl utan även drev ett bageri efter att hon blivit änka.

Maria föddes i ett torp i Bodakärr i Hålanda socken. I föddeboken står det så vackert skrivet att hon föddes 19/8 1818, dotter till Eric Svensson och Kerstin Johansdotter.

Utmaningen är att när jag kommer till husförhörslängden, så står det att Eric Svensson i Bodakärr är 60 år gammal, bräcklig och gift med en 54 år gammal Elin Larsdotter. Hm. Inte helt troligt att de skulle vara Marias föräldrar. Men, längre ner på sidan, som också ser ut att bo i samma torp eller möjligtvis en backstuga i närheten, finns en familj till. Föräldrarna heter Eric Pehrsson och Chirstin Johansdotter, och där finner vi Maria!

Ale-Skövde (P) AI:2 (1816-1823) sid 79

Så pappans namn i födelseboken verkar vara fel. Det är intressant eftersom man brukar kalla födde- och döddeböcker för primärkällor och inte sekundärkällor som husförhörslängder, scb-utdrag och andra avskrifter. Men jag kollade på en intressant föreläsning av Michael Lundholm om källkritik för ett tag sen och han pratade just om detta, att de vi kallar primärkällor kan vara fel. Man får helt enkelt väga in flera saker för att se vad som verkar troligast.

Allt gott!

PS. Fortsättning på Marias historia finns här.

One thought on “Klurigheter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *