Släktforskning

Svensk släktforskningspodd

Googlade idag efter ”släktforskning podd”. Då kom Cognatus och Släktband upp. Cognatus har jag redan lyssnat på alla avsnitt, men Släktband har jag faktiskt inte lyssnat igenom helt. Varför har jag ingen bra förklaring på, men så är det.

Det första avsnittet jag såg beskrivet ikväll intresserade mig. Det handlade om prästen Kristian Torin som växte upp i en ryggåsstuga i södra Halland. Jag har tidigare ikväll berättat för en vän om Carl Landgren, hans mamma och deras ursprung. Hon växte ju upp i en backstuga i Bodakärr i Hålanda socken. Ryggåsstugor och backstugor är båda väldigt enkla torp med stampat jordgolv och kanske ett fönster och en eldstad.

Programmet var mycket informativt och jag lärde mig en hel om levnadsförhållandena under mitten och senare delen av 1800-talet. Det som förvånade mig mest var hur han beskrev mathållningen. Jag uppfattade det som gröt och välling fyra gånger om dagen, ibland bröd och ibland fisk (öring som de fångat med händerna). Körsbär och äpplen fick inte ätas utan skulle plockas och säljas för att få in kontanter.

Det känns skrämmande och det är svårt att förstå att en stor del av folket i vårt land levde så. De har format vårt land. Det är stort att så många av dem ändå överlevde!

Men mitt intresse för Kristian Torin slutar inte där. Jag kände igen namnet från början, men det trillade ner ännu mer när jag hörde att han jobbat som präst i Östads församling (Sjövik i Lerums kommun). Då slog det mig att det finns en koppling till min morfars släkt! Först trodde jag att han var morfars doppräst, men det stämmer inte. Han måste ha varit morfars fars konfirmationspräst och eller han och Annies vigselpräst. Måste kolla upp det i datorn.

Det var också roligt att höra att Kristian Torin uttalade sig negativt mot aga och positivt till kvinnors rätt att läsa och förstå Bibeln. Kanske var han inspirerad av Svenska Missionsförbundets kursgård Sjöviksgården som låg i Östads församling (där min morfars släkt var mycket engagerad).

Bild och geografi om Kristian Torin från Svenskt porträttarkiv.

Nu är det natten och jag måste sova.

Allt gott!

Uppdatering: Jag tänkte rätt, Kristian Torin var Kaleb Pettersson (min morfars far)s konfirmationspräst! Han konfirmerades i Östads kyrka, en bra bit hemifrån men antagligen hade det med Sjöviksgården att göra. Eller så var Kristian Torin en så känd och omtyckt präst att till och med ungdomar från Missionsförbundet ville konfirmeras hos honom! Eller i alla fall att föräldrarna ville det…

One thought on “Svensk släktforskningspodd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *