Släktforskning

Källor och livet som torpare i Hålanda

Idag fortsätter jag forska om Maria Eriksdotter född 1818 i Hålanda, som jag skrivit om tidigare här och här.

Som jag skrev häromdan så verkar inte hennes fars namn stämma i föddeboken, trots att den egentligen ska vara primärkälla. Att den inte är skriven nära hennes födelse blir troligt när jag idag av en händelse såg att hon, och ett barn till, var inskrivna (på rätt månad och dag) men 1817, alltså ett år innan de föddes! Det har jag aldrig sett förut!

Bildkälla: ArkivDigital.

Det betyder att boken skrevs i efterhand, och inte löpande. Att det tog över ett år att skriva in födda barn känns ju väldigt länge, och kan vara en anledning till att hennes fars efternamn verkar ha blivit fel. Intressant nog står de lite olika information på de olika sidorna. 1817 står det att Bodakärr ligger vid Werled och 1818 står det att pappan är torpare.

Bildkälla: ArkivDigital.

Jag följer familjen och syskonen och först ser det bra ut, hon har tre syskon, en storasyster, en storebror och en lillebror. Men så läser jag “drunknad 31” Det knyter sig i magen.

Bildkälla: ArkivDigital.

Maria miste ju 8 barn innan hon fick Carl, min mormors farfar, och jag tänker “Inte mera död!” Men så var det. Lillebror Anders drunknade 1831-07-21, nästan 8 år gammal, när Maria var 13 år. Det gör ont bara att läsa om det. Även om tonårslivet inte såg likadant ut som idag (minst sagt!) så kan man förutsätta att de biologiska förändringarna i hjärnan och kroppen bör ha varit liknande. Att då mista sin lillebror i den åldern måste ha satt spår.

Familjen var ju fattig, de var torpare, så deras liv var säkert inte problemfritt innan dess heller, men att tänka sig att mista ett syskon när man är 13 kan inte ha varit lätt!

Sen läser jag vidare på sidan och inser att även en lillasyster dött. Kjerstin, uppkallad efter modern, föds 1826-09-29 och dör 1827-12-27 i utsot (diarré). Ännu värre när det är mitt i helgerna, och att någon kunde dö av något så enkelt som diarré. Nu vet vi vikten av att dricka och få i oss lite salt för att häva diarrén, men kanske hade hon på grund av fattigdom inte så mycket motståndskraft. Det jag hörde om dieten i fattiga familjer under 1800-talet på Släktband ger inte så mycket hopp att stå emot någon form av sjukdom.

Maria får ytterligare ett syskon, Christina som föds 1831-04-19. Samma år flyttar Storasyster Johanna till Mellby.

Fortsättning på Marias och hennes familj kommer!

Allt gott!

2 thoughts on “Källor och livet som torpare i Hålanda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *