Släktforskning

En släkttavla i present!

Wow vilken helg!

Jag skrev ju i torsdags att jag hade något hemligt på gång som jag inte kunde berätta. Men nu, nu kan jag berätta allt! 🙂

Det är nämligen så att min älskade storebror och största bloggsupporter, Per, firade sin femtioårsdag i lördags med öppet hus med massor av härliga vänner och släktingar! Det var verkligen ett fint och värdigt firande! Så passande!

I alla fall (jag kan skryta länge om min bror! ;-)), min present till honom var ett professionellt utskrivet släktträd. Det första vi någonsin gjort trots att vi forskat i över 30 år!

Det såg ut så här:

Jag hade beställt det hos ett lokalt tryckeri, Henningssons i Borlänge, och de hade gjort ett jättebra jobb! Jag fick affischen i ett papprör och istället för att slå in det som vanligt med presentpapper som slängs (brorsan är mycket miljömedveten) så klädde jag röret med bilder på äldre släktingar. Då blir det också lätt att veta vad det innehåller utan att behöva ta ut affischen. På rullen skrev jag ”Alla dessa som fanns – för att du skulle bli du!” För det är ju verkligen så – att alla de vi har bakom oss har format oss till de vi är nu!

Inslagen släkttavla med bilder av släktingar

Bilderna jag skrev ut hittade jag på pappas dator. Flera av dem som han skannat för några år sen, hade jag inte ens sett tidigare. Men det kommer jag nog skriva mer om en annan gång. En av bilderna var extra vacker. De hade klätt sig så fint (antagligen i ateljéns kläder) och flera såg charmigt bortkomna ut. Men det som slog oss var likheten mellan flickan på bilden och brorsans dotter! Det är fyra generationer tillbaka, men släktdragen finns där!

Bad brorsan att öppna paketet när två av tre kusiner med respektive var samlade. Det märktes att han uppskattade det! Det värmer! Verkar som om han blir mer och mer intresserad ju äldre han blir, men så är det väl med många… Kusinerna verkade också nyfikna! 🙂

Jag hade valt att skriva ut tavlan på ett A1, alltså 8 A4, men i efterhand blev det nog för lite för de 16 generationerna på pappret. Brorsan fick läsa det med ficklampan från mobilen! 😉 och då vet jag att jag troligtvis kan hitta några generationer till på vissa ställen. Alltså måste jag verkligen skriva ut något större nästa gång! Är det nån som vet om det finns en pappersstorlek som heter A0, eller får man bestämma storlek på något annat sätt? Ska också klura på om det går att fästa en släkttavla på en rulle, så att man lätt kan ta fram och lägga undan. Känner få personer där ett släktträd får plats någonstans på väggen till vardags. Kanske blir det något att pyssla med!

I efterhand har jag insett att mycket saknas på den tavla jag skrev ut, bland annat många vigseldatum. Det hade också varit roligt om vigselförsamling funnits med så att man kan se snabbt ungefär var folk bodde. Kanske något att kontakta Gramps- Project om. Det är deras program jag använder, mycket för att jag gillar deras grafiska utskrifter.

Ser fram emot att jobba vidare på projektet fysisk släkttavla!

Allt gott!

3 thoughts on “En släkttavla i present!

Leave a Reply

Your email address will not be published.