Släktforskning

Frågor att ställa släktingar i jul

Foto: Kristina Paukshtite from Pexels .

Julen närmar sig med stormsteg. Idag när jag körde hem vid femtiden tänkte jag på hur ovanligt mycket trafik det var, särskilt kring köpcentrat. Tankar om stress kontra lugn i jul dök upp.

Min mamma, bror och jag. Foto: Elsie Pettersson.

Vill gärna uppmuntra till en lugn jul, men är rädd för att det blir ännu ett krav för den som är stressad. Hur får man då en lugn jul? Kanske att landa i vilka saker som är viktigast och välja bort resten. Kanske köpa mer färdig mat, eller kanske ha färre rätter som man verkligen gillar. Det samma med godis och kakor. Framförhållning är ju oxå bra, men det hjälper kanske inte att säga det nu.

För att hjälpa till lite på traven i nedvarvningen inför lugnet har jag skrivit ner några frågor om julen att ställa till äldre släktingar, för att få veta hur julen var när de var små? Vad åt de? Vilka träffade de? Minns de någon särskild julklapp? Det finns ju så mycket traditioner i julfirandet, det blir som en koppling till tidigare generationer. Det stärker banden till dem som gått före oss.

Ett praktiskt tips är att spela in samtalet med din släkting. Om de vill så kan du filma dem för att få med gester och minspel. Annars går det att spela in ljudet med vilken smartphone som helst. Sök på ”ljudinspelare” på din telefon eller i GooglePlay/Appstore. Sen är det bara att trycka igång och lägga mobilen på bordet och lyssna på historier du kanske aldrig hört förut. Kom sen ihåg att spara över ljudfilen i en backup nånstans. Skriv gärna ner viktiga historier också, och fråga mer så länge tid finns!

Att skriva ner sina egna julminnen, även om man inte känner sig så gammal, kan ju också vara ett sätt att varva ner inför ledigheten. Hur var det egentligen? Kommande generationer kommer att jubla!

Här finns Julens frågor att ladda ner gratis.

God jul och gott nytt år kära vänner!

Lisa

Uppdatering: Här svarar jag på några av dessa julfrågor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *