Släktforskning

Julfrågor

För några dagar sedan skrev jag om Frågor att ställa till släktingar i jul. Här kommer mina svar på några av dessa frågor:

Vilka firade du jul med när du var liten? Mamma, pappa, brorsan, mormor och morfar i mitt föräldrahem. Varannan jul var farmor med oss, varannan jul var hon hos min faster med familj.

Vad var din favoritmat på julbordet? Väldigt mycket!! Älskade julmat och hade inga problem med att äta rester hur länge som helst! Men skinka på vörtbrödssmörgås med russin i var nog största favoriten.

Fick du vara med att laga eller baka något till jul? Har du några minnen från det? Det enda jag minns är egentligen bara knäck och ischoklad. Knäcken tog en evighet och rann utanför formarna. Ischokladen skulle svalna alldeles för länge. Mitt godissug var större än mitt tålamod!

Vad var din favorittradition? Oj! Det är svårt att urskilja en sak! Julen var väldigt viktig för mig som barn. Självklart var julklapparna viktiga, och julmat och godis. En specifik sak jag minns var en kyrkformad speldosa i plast som spelade Stilla Natt. Den älskade jag att dra upp. Det var så stämningsfullt!

Foto: Stig Pettersson.

Brukade ni besöka släktingar och vänner kring jul? Ja! Framför allt umgicks vi mycket med mina morföräldrar som bodde utomlands stora delar av året. Tillsammans besökte vi äldre släktingar som på bilden ovan. Det var hos min morfars fastrar Rut och Rakel. De bodde tillsammans som änkor i ett hus i Olofstorp (nordöstra Göteborg). Jag, min mormor, mamma och bror, och morfar som tog bilden, var där och hälsade på minst en gång om året. Jag minns att jag tyckte mycket om det. De var en självklar del av våra liv. Att ha träffat flera släktingar tre generationer tillbaka har definitivt påverkat mitt släktintresse och min tidsuppfattning. En och två generationer bakom dem man träffar känns ju inte så långt, men då hamnar jag ju på tidigt 1800-tal! Det är fantastiskt!

Det är svårt att se på bilden, men över bokskåpet till höger hänger ett ovalt porträtt på en ung kvinna. Det var systrarnas mamma Josefina Eliasdotter. Det är rörande att se att dessa äldre kvinnor hade ett ungdomsporträtt på sin mor på väggen. Både porträttet och bokskåpet finns nu i mitt föräldrahem, och jag hoppas ärva dem.

Dessa julfrågor och några till finns att ladda ner här.

Nu önskar jag er alla en riktigt god jul!

Allt gott!

One thought on “Julfrågor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *