Släktforskning

Årsutvärdering 2019

Under många år har jag följt bloggaren/mediahuset UnderbaraClara och med glädje läst hennes årssammanfattning. Häromdan fick jag idén att göra något liknande, fast utifrån släktforskningen. Dels för att tänka efter vad man egentligen gjort och dels för att kunna gå tillbaka i framtiden och se hur långt man faktiskt kommit. Släktforskning är ju en typ av evighetsjobb, och det kan ibland kännas tröstlöst. Därför kan det vara skönt att göra avstamp, klappa sig själv på axeln och säga ”Bra jobbat!”

Jag har samlat några frågor här, kanske vill du ställa samma eller andra frågor. Kanske vill du dela med dig av dina frågor, eller svar i kommentarerna här nedanför. Oavsett är tid för reflektion sällan bortkastat!

Jag har också gjort en .pdf-fil med frågorna. Den får du gratis denna vecka när du börjar prenumerera på mitt nyhetsbrev.

Här kommer mina frågor och svar:

Vad har du forskat på under 2019? Vilka grenar, orter eller perspektiv har du utgått ifrån? Jag har mestadels forskat på min mormors farfar Carl Landgrens släkt i Hålanda, men också morfars släkt i Olofstorp.

Gjorde du något med släktforskningen 2019 som du inte gjort förut? Jag har börjat blogga om det! Och förberett för att ta kontakt med fler nu levande släktingar.

Vad har berört dig mest? Helt klart att Carl Landgren hade 8 äldre syskon som han aldrig fick träffa! Dels på ett personligt plan – hur överlever man det som förälder, och vilka spår sätter det i familjen längre fram i tiden? Men också på ett samhälleligt plan, att barnadödligheten var så stor i industrialiseringens Göteborg. Det berörde mig också. Det är ju också en typ av pris som ”betalades” för att vi ska ha det välstånd vi har idag.

Minns du något som förvånat dig? Ja, det är väl egentligen det jag just skrev om, men kanske också hur lätt det var att komma vidare på den gren jag aldrig ens försökt följa under alla de år jag har släktforskat, och att det var så lätt! Det slutar sällan att förvåna mig, hur lätt det kan var att hitta mycket information. Samtidigt så vet jag ju att det finns många släkter som inte är lika lätt att följa…

Har du läst några böcker om släktforskning eller kring sin släkt 2019? Nej, pinsamt nog har jag nog inte det. Jag har lånat en del på biblioteket, men inte kommit mig för att läsa. Fastnar oftast vid skärmar… Det senaste jag läste var Maria Gustavsdotters böcker om familjen Morlandeus från Tjörn. Den var bra! Borde läsa mer av henne!

På vilket sett har du delat med dig av din släktforskning? Det främsta är ju släkttavlan jag gav till min bror i 50 års present, men också via bloggen och direkt till släktingar när vi träffats eller fått kontakt via internet.

Vad ser du fram emot att gräva djupare i nästa år? Oj, allt! Nä, det är väl främst att bli ”klar” med Hålanda, och forska framåt i tiden till nu levande släktingar, både på den och andra grenar.

Hoppas att detta var trevlig läsning och inspiration att tänka över 2019, på ett eller annat sätt!

Allt gott

2 thoughts on “Årsutvärdering 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *