Släktforskning Tips för gratis släktforskning

Tips för gratis släktforskning del 1/7

Detta är det första inlägget i en serie i sju delar om olika resurser för gratis släktforskning i Sverige.

Om du skriver upp dig på min maillista får du en hel fil med olika tips på hur man kan släktforska helt gratis.

Det allra första man bör göra när man ska börja släktforska är att skriva ner det man vet, och fråga släktingar, antingen äldre eller någon med gott minne.

Det är både lätt och svårt.

Enkel guide till att börja släktforska

1. Tag första bästa papper (för mig blev det en kartongbit) och skriv upp det du vet.

2. Ta fram några papper till och ring upp eller åk hem till en släkting.

Jag och mammas kusin Ansie – släktforskare hon med! 🙂

3. Ta gärna med gamla bilder, både sådana du vet vilka som är på dem och sådana du inte vet. De är alltid bra för att få igång samtal om olika släktingar.

4. Skriv ner stolpar under samtalets gång. Det behöver inte vara hela meningar, men det är bra att ha något att hänga upp minnet på.

5. Om möjligt, filma eller spela in samtalet. Om du har en smartphone så brukar de ha en inspelningsfunktion. På min heter den Voice Recorder och ser ut så här:

I ärlighetens namn kanske den inte är den bästa. Jag hittar inget sätt att skicka eller ladda upp filer från den, och den har som ni ser reklam. Oavsett så funkar den! Tyvärr kan den inte spela in pågående telefonsamtal. Det är inte möjligt på Iphone, dock vet jag inte om det går på Android telefoner.

Om man skulle vilja spela in ett telefonsamtal skulle man alltså behövs två telefoner, en med samtalet på högtalarfunktion och en som spelar in. Kolla gärna ljudkvaliteten innan.

7. Tacka för samtalet och lova att dela med dig av det du hittar i din släktforskning.

8. Renskriv dina anteckningar utifrån minne och inspelning. Ett tips är att renskriva utifrån varje person, för att lättare kunna sammanställa det i ett program senare.

Lycka till med släktforskningen!

Allt gott!

PS. Glöm inte att skriva upp dig på min maillista får du en hel fil med olika tips på hur man kan släktforska helt gratis.

8 thoughts on “Tips för gratis släktforskning del 1/7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *