Släktforskning Tips för gratis släktforskning

Släktforskningsprogrammet Gramps – Tips för gratis släktforskning del 2/7

Detta är det andra inlägget i en serie i sju delar om olika resurser för gratis släktforskning i Sverige. Se Del 1.

Om du skriver upp dig på min maillista får du en hel fil med olika tips på hur man kan släktforska helt gratis.

När du har skrivit ner det du själv vet och vad släktingar berättat är det dags att samla informationen i ett släktforskningsprogram. Vissa gillar att ha saker på papper, och ja förstår att det kan finnas en charm i det, men för mig, så som min hjärna fungerar, så är det lättare att hantera om jag har det på datorn i en form där jag kan lägga till och dra ifrån utan att vara rädd för att bli utan plats eller kladda. Ett program, som i praktiken är en databas, kan man ändra på ett helt annat sätt än man kan på papper. Man kan inte bara skriva in födde- och döddedatum, utan också barndomsberättelser som farmor alltid berättade när man var liten… Allt får plats, även bilder!

I detta blogginlägg kommer jag berätta om det program jag använder. Det heter Gramps och är faktiskt gratis!

Gratis släktforskningsprogram

Dess ursprung är Gramps-Project.org. Vad jag förstår är det en helt fristående grupp släktforskande programmerare världen över som byggt upp detta program. Deras mål är att programmet både ska vara lätt för nybörjare och avancerat nog för professionella släktforskare, och det tror jag nog att det är!

De har byggt upp ett helt eget uppslagsverk med information om hur programmet, ser ut, fungerar, hur man felsöker och så vidare… Det är uppenbart att programmet är gjort av ett gäng datanördar – i ordets bästa bemärkelse! Själv är jag inte lika kunnig, men det känns tryggt att det finns kunnigt folk bakom programmet. Hemsidan och uppslagsverket är på engelska, men själva programmet finns på svenska.

Så här ser första vyn, anslagstavlan ut i Gramps. Där finns information om programmet, hur man startar och andra tillägg. Jag har inte använt några tillägg tidigare men såg nu att det finns en att göra lista. Den kommer jag nog att använda mycket!

Vy ur programmet Gramps, med min släktforskning.

Nästa “sida” i Gramps är “Personer”. Där samlas alla individer man skrivit in grupperade efter efternamn. Här kan man också söka efter individer i den högra kolumnen.

Jag fick leta en stund innan jag hittade flera efternamn på raken där jag inte hittade nu levande människor, men vid dessa namn klarade jag det med råge! Det är min dröm att forska från “Brunarna” och framåt i tiden eftersom både min far och mor härstammar från Anders Helgesson Brun som var kyrkoherde i Myckleby på Orust i 45 år på 1600-talet.

Släktskap

Den vy jag arbetar mest i är Släktskap. Där kan jag se hela familjen; föräldrar, syskon, respektive och barn. Det är lätt att lägga in ny fakta på alla personer som visas.

Diagram-vyn, med min mamma som utgångspunkt

Så här ser antavlan ut i Gramps. Det är lätt att navigera och få en överblick över det du har lagt in i din släkttavla.

Jag inser att jag inte kommer kunna förklara hela Gramps i ett blogginlägg. Inte helt svårt att förstå, önskar bara att jag skulle ha kunnat det eftersom jag tycker att programmet är bra! Men, jag letade reda på en bra informationsfilm som jag hoppas kan berätta mer om vad programmet innehållet.

En av de anledningar jag gillar Gramps är deras grafiska rapporter. Jag har visat några tidigare: Timglas, Släkttavla i födelsedagspresent. Här är några till:

En väns “fan chart” från Gramps
Släktlinjediagram i Gramps.

Släktlinjen är intressant för där kan man inte bara se hur länge ens anor har levat utan också följa dem under, den i mitt fall, svenska, historien. Vad hände samtidigt som min släkt växte fram? När blev Skåne och Bohuslän delar av Sverige? Jo faktiskt under den tid som min släkt finns dokumenterad! Anders Helgesson Brun som jag nämnde tidigare lär ha kämpat för att få behålla danskan som gudstjänstspråk, för det var det han var van vid…

Jag tror jag skulle kunna sitta hela natten om skriva om Gramps. Det finns så otroligt mycket att skriva om, och kanske kommer jag kunna ge bättre instruktioner i framtiden. Men innan dess vill jag bara tipsa om att ladda ner Gramps, det är ju ändå gratis, och testa att lägga in det du redan vet om din släkt, hur mycket eller lite det nu är… Alltid lär man sig något! Många börjar med onlineträd som på Ancestry och sånt, men det finns både för och nackdelar med det. Det finns stor risk att det rullar iväg…

Nu hoppas jag att du blir nyfiken på mer och skriver upp dig på nyhetsbrevet för att få min eminenta lista med tips på hur man släktforskar, helt gratis!

Allt gott!

Lisa

12 thoughts on “Släktforskningsprogrammet Gramps – Tips för gratis släktforskning del 2/7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *