Släktforskning Tips för gratis släktforskning

Digitala forskarsalen – tips för gratis släktforskning – del 3/7

Detta är det tredje inlägget i en serie i sju delar om olika resurser för gratis släktforskning i Sverige. Se del 1, del 2.

Om du skriver upp dig på min maillista får du en hel fil med olika tips på hur man kan släktforska helt gratis.

Riksarkivets Digitala Forskarsal

Som många vet är det i kyrkoböcker och folkräkningar som de flesta börjar sin släktforskning, (efter att ha frågat släktingar). Sveriges folkbokföring är fantastisk! Den härstammar från direktiv från biskopen i Västerås stift 1620 (Wikipedia). Det gör att det finns husförhörslängder, föddeböcker, döddeböcker och vigsellängder ända från den tiden i Västmanland och Dalarna. Det hade jag stor glädje av när jag utforskade barnens pappas anor. Folkärna har otroligt vackra böcker från sent 1600-tal!

Det finns betalvarianter på avfotograferade kyrkböcker som Arkiv digital. Men sedan ett år tillbaka är Riksarkivets avfotograferade microfichebilder gratis. Man behöver registrera sig, tror att det har med GDPR att göra, men det är gratis!

Det finns otroligt många register avfotograferade!

Jag har inte ens kollat på dem alla. De jag använder mest är kyrkoarkiv, folkräkningar och bouppteckningar. Fantastiska informationskällor! Kyrkoarkiv och folkräkningar ger svaren på vem som bodde var, när. Bouppteckningar och andra arkiv som Militaria och domböcker t.ex. beskriver hur människor levde.

Man kan välja, kyrkoarkiv, fylla i församling, och län om församlingsnamnen finns på flera ställen. Här har jag valt Hålanda som jag skrivit om flera gånger här. Ett tips är att kryssa i rutan för ”Endast digitaliserat material”, om du inte är ute efter att beställa sånt material som ännu inte är digitaliserat.

Här ser ni hur jag valt husförhörslängder och kan därefter välja vilka år jag vill se.

De flesta husförhörslängder har ortsregister längst fram, några längst bak, och några inte alls. Där kan man hitta gården/torpet man letar efter. Dessa är också bra att ha som referenser till födde- och döddeböcker, om man har svårt att se vad det står för platser är de perfekt att jämföra med.

Här väljer jag Föstorp där min mormors farfars far Andreas Andersson föddes där 1812 som äldste son i familjen här.

Efter det finns alltså maaassor av mer information att söka på Riksarkivet, helt gratis.

Jag har samlat ännu fler tips i en fin liten pdf- och nu hoppas jag att du blir nyfiken på den och skriver upp dig på nyhetsbrevet och får chans att ladda ner den fina offentlig som kan hjälpa dig att släktforska helt gratis.

Allt gott!

5 thoughts on “Digitala forskarsalen – tips för gratis släktforskning – del 3/7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *