Släktforskning Tips för gratis släktforskning

Släktdata – Tips för gratis släktforskning del 4/7

Detta är det fjärde inlägget i en serie i sju delar om olika resurser för gratis släktforskning i Sverige. Se del 1, del 2, del 3.

Om du skriver upp dig på min maillista får du en hel fil med olika tips på hur man kan släktforska helt gratis.

När jag gav brorsan en släkttavla i födelsedagspresent upptäckte jag att det saknades många vigseldatum i forskningen på min morfars sida.

Den sidan har jag knappt rört på länge, och det mesta är faktiskt min morfars och hans kusins arbete från 1970-1989-talen. Det behöver helt enkelt kollas över och kompletteras.

Jag tror egentligen inte att jag kommer hitta några fel, men jag brukar alltid propagera för att dubbelkolla alla uppgifter man kan. Detta även om uppgifterna kommer från en trovärdig forskare.

För att förenkla sökandet efter vigseldatum använder jag mig av föreningen Släktdatas registerfiler.

Släktdata.org

Som ni ser tillkommer det nya register hela tiden – och det är självklart välkommet att hjälpa till om man har intresse av en församling som ännu inte är registrerad. Som ni ser så finns det både stora och små böcker!

Man går in på Registersök som finns i mitten av menyraden.

Därefter söker man direkt eller går till Registerlista för att hitta fil att ladda ner och söka i på egen dator.

Filerna är dels uppdelade alfabetiskt och dels kan man se landskap, län, vilka år de handlar om och när filen laddades upp. Man kan till och med se vem som gjort avskriften.

Filerna är namngivna efter vilka böcker som skrivits av. Det är därför lätt att hitta originalen i Digitala forskarsalen eller på Arkiv digital.

När man hittat rätt bok, klickat på förstoringsglaset till vänster och laddat ner lämplig fil så är det dags att leta.

Utdrag ur Stora Lundby (P) vigselbok 1689-1792 (STLBY-V1). Originalfärgen är svart, jag brukar färga anor röda när jag hittat dem.

Här hittade jag min morfars farfars farmors fars föräldrar Nils Andersson och Annicka Andersdotter (en av 5 av mina anmödrar som heter så!) Det här med att dubbelkolla visade sig väldigt bra. Jag hade inte mer än namn på dessa, nu vet jag var de bodde/tjänade innan vigseln och vigseldatum. Men vid en närmare koll i Arkiv Digital så var avskriften fel. De vigdes den 8:e december, inte 2:e (Stora Lundby (P) C:3 (1763-1844) Bild 229 / sid 447).

Det finns så mycket mer att skriva om hur enkelt det är att använda Släktdatas register och sökfunktion, jag inser att jag skulle kunna göra en hel guide om hur jag använder det, eller kanske en Youtube tutorial?

En extra bra sak som sparar en evinnerligt mycket tid är en funktion som finns i onlinesökningen. Det är en liten ruta man kan kryssa i (längst ner av rutorna) som heter “Sök även i närliggande församlingar”.

Den är som du säkert förstår fantastisk! Om en ana helt plötsligt dyker upp någonstans och du inte vet varifrån så är det troligt att hen kommer från någon av grannsocknarna. Ibland vet jag inte ens vilka de skulle vara och det hade alltså tagit väldigt lång tid att hitta min ana, men med denna funktion har jag hittat dem direkt. Självklart måste man vara försiktig, särskilt om namnet är vanligt, men det kan vara en bra ledtråd att följa upp!

Släktdatas sida är kanske inte den snyggaste, men funktionerna är väldigt bra! Jag är väldigt tacksam för alla de timmar många frivilliga lagt ner för att göra dessa register och funktioner!

Det var det för idag, men om du vill ha mer tips om gratis släktforskning är du välkommen att skriva upp dig på nyhetsbrevet och får chans att ladda ner en fin pdf-fil som jag har gjort. Den kan hjälpa dig att släktforska helt gratis!

Hoppas att du har en bra dag!

Allt gott!

4 thoughts on “Släktdata – Tips för gratis släktforskning del 4/7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *