Släktforskning Tips för gratis släktforskning

Hitta graven – tips för gratis släktforskning del 5/7

Detta är det femte inlägget i en serie i sju delar om olika resurser för gratis släktforskning i Sverige. Se del 1del 2del 3, del 4.

Om du skriver upp dig på min maillista får du en hel fil med olika tips på hur man kan släktforska helt gratis.

Gravar

Flera gånger har Sveriges släktforskarförbund en CD/usbminne med Sveriges dödbok med uppgifter om personer som dött i Sverige. Men om man som jag just nu inte har tillgång till den senaste versionen så finns det andra sätt att hitta släktingar som gått bort och deras dödsdatum.

Här är en lista på de söktjänster jag använder:

Svenskagravar.se

Bild från svenskagravar.se

Den söktjänst jag använder mest är svenskagravar.se, eftersom den visar gravar i Göteborgs kommun och jag har haft mycket av min släkt där. Den är snygg och funkar väldigt bra!

Min mormors farmor. Bild från svenskagravar.se

Här har jag sökt efter graven som finns på bilden högst upp i inlägget där Carl Landgren sitter med sin yngsta dotter vid sin hustrus grav. Emma gick bort 6 år före sin man. Här kan man inte bara se födelse-, dödsdatum och begravningsdatum. Längst ner på sidan finns en lista på vilka som är begravda i samma grav. Man kan också se exakt var graven finns! Det går att zooma in mer, men detta gav mig en överblick.

Om jag förstår kartan rätt så är den bara några kvarter från min farmor och farfars grav vilket förvånar mig! Jag trodde att Landgrens familjegrav låg på Östra kyrkogården eftersom de bodde närmare den, men av någon anledning hamnade de på Västra istället. Frid över deras minne!

Gravar.se

Min mamma. Bild från gravar.se

Sidan gravar.se är kanske inte lika snygg, men den innehåller andra församlingar än svenskagravar.se och den gör sitt jobb!

Gravstensinventeringen

Sverigessläktforskarförbund tillsammans med många frivilliga håller på att sammanställa en gravstensinventering. Den innehåller just nu 410792 gravstenar/893724 personer!

Bild från gravstensinventeringen, tagen av Vigert Bergman
  Alla bilder i Gravstensinventeringen får användas i enlighet med
  Creative Commons licensen CC By-Nc. Läs mer här.

“Hittade” denna lite ovanliga gravsten på Stenkyrka församling bland gravarna från Lilla Askerön. Jag är inte säker på om detta är släktingar, om inte så är det grannar till släktingar…

Find a grave

Man lär sig alltid något nytt! Jag trodde att Find a grave bara var ett nordamerikanskt fenomen, men det visar sig att det finns registrerade gravar från 499 163 begravningsplatser i 242 olika länder!

Bild från Findagrave.com

Jag sökte helt enkelt på min mormors mors flicknamn och hittade hennes morbror med fru. De hade en väldigt vacker gravsten, och jag fick deras datum som jag inte riktigt hade innan. Det är enkelt att söka och till och med på svenska numera!

Det var allt för idag!
Nu ska jag umgås med mina barn!

Om du vill ha mer tips om gratis släktforskning är du välkommen att skriva upp dig på nyhetsbrevet och får chans att ladda ner en fin pdf-fil som jag har gjort i ordning till dig! Den kan hjälpa dig att släktforska helt gratis!

Hoppas att du har en bra dag!

Allt gott!

Uppdatering: Svenska kyrkan har samlat en lista på gravregister. Den ser ut så här:

Hitta graven – sök bland gravsatta på Stockholms elva allmänna begravningsplatser.
Svenskagravar.se – här kan du söka efter gravsatta på kyrkogårdar hos drygt 50 kyrkogårdsförvaltningar. Bland annat från Göteborg, Malmö, Uppsala, Falun, Linköping och Karlstad.
FinnGraven.se – närmare 60 församlingar och kyrkogårdsförvaltningar är anslutna till tjänsten. Det finns även en digital karta att söka på.
Gravar.se – här finns uppgifter från drygt 200 svenska församlingar, främst landsbygd.
Gravstensinventeringen – Gravstenar från mitten av 1800-talet till 2015.

3 thoughts on “Hitta graven – tips för gratis släktforskning del 5/7

Leave a Reply

Your email address will not be published.