Släktforskning Tips för gratis släktforskning

Andra släktforskare – tips för gratis släktforskning del 6/7

Detta är det sjätte inlägget i en serie i sju delar om olika resurser för gratis släktforskning i Sverige. Se del 1del 2del 3, del 4, del 5.

Om du skriver upp dig på min maillista får du en hel fil med olika tips på hur man kan släktforska helt gratis.

Andra släktforskare

Dagens inlägg handlar om en del av allt det stöd man kan få av alla andra släktforskare. Jag kommer inte gå in lika djupt på alla ämnen som jag brukar, det hade tagit allt för lång tid att läsa. Men jag vill ändå dela med mig av dessa länkar!

Länkarna kommer delas in i grupper, som är långt ifrån fullständiga, för att det inte ska bli allt för rörigt.

 • Föreningar
 • Medlemstjänster
 • Facebookgrupper
Bild: www.stockphotos.grandandlovely.com/.

Föreningar

 • Sveriges släktforskarförbund och deras sajt rötter.se
 • DIS – Datorhjälp i släktforskningen
 • Släktdata – föreningen med fantastiska register som jag skrivit om här.
 • Lokala släkt och hembygdsföreningar är det bäst att googla. Det kan finnas mening med att vara medlem både i en förening där man bor och i de områden man forskar, dels för att få stöd och mer kontakter och lokalkännedom.
Jul med familjen Landgren – längst bak står Stig och Lars Landgren. Sittande från vänster: Edith, Hugo, NN, Lilian gift med Roland, Roland, NN, Hildur, Elsie – min mormor. Bild kanske tagen av Knut Bågenhammar, lånad av Gudmund Bågenhammar.

Medlemstjänster

Det finns flera medlemstjänster inom släktforskning. De största är Ancestry och MyHeritage. Geni är också ganska stort. Familytree finns också, och säkert många fler!

Gemensamt för alla dessa medlemstjänster är att allt som finns i släktträd på dessa sidor är inte nödvändigtvis sant. En släktforskare måste alltid söka sig till källorna. Dessa sidor är alltså inga grundkällor, men kan ge bra inspiration! Det är ju alltid lättare att leta om man har tips om var informationen KAN finnas.

Stenkyrka kyrka, på Tjörn, med omgivning från norr. Bildkälla: Riksantikvarieämbetet via Wikimedia Commons.

Facebookgrupper

 • Släktforskning för noviser – en grupp där man kan skriva ALLA frågor om släktforskning! Ingen fråga är för dum och det finns änglars tålamod när det behövs!
 • Släktforskning – Väldigt lik ovanstående, men inte lika många nybörjarfrågor. Oftast väldigt snabb och bra hjälp och tips om intressanta saker.
 • Porträttfynd – frågor som gäller porträtt. I gruppen finns stor kunskap om kläder och fotografteknik vilket gör att de kan hjälpa till med datering av bilder.
 • Swedish American Genealogy Group – grupp om emigration till Nordamerika. Det finns väldigt duktigt folk både på svenska och amerikanska sidan! Otroligt hjälpsamma och snabba!
 • Lokala grupper för släktforskning i olika landskap och länder finns ofta. Det är bara att söka!

Det var det för idag, men om du vill ha mer tips om gratis släktforskning är du välkommen att skriva upp dig på nyhetsbrevet och får chans att ladda ner en fin pdf-fil som jag har gjort. Den kan hjälpa dig att släktforska helt gratis!

Hoppas att du har en bra dag!

Allt gott!

3 thoughts on “Andra släktforskare – tips för gratis släktforskning del 6/7

Leave a Reply

Your email address will not be published.