Släktforskning Tips för gratis släktforskning

Bibliotek – tips för gratis släktforskning del 7/7

Detta är det sjunde och sista inlägget i en serie om olika resurser för gratis släktforskning i Sverige. Se del 1del 2del 3del 4, del 5, del 6.

Om du skriver upp dig på min maillista får du en hel fil med olika tips på hur man kan släktforska helt gratis.

Många av de saker jag skrivit om i denna serie har varit digitala, och det kommer en del av det jag skriver om idag också vara, men inte allt. Det finns så mycket mer!

Bibliotek

Det finns så många resurser för släktforskare på bibliotek!

För att illustrera detta inlägg gick jag till kommunbiblioteket här i Säter. Det var lite komiskt för först gick jag till det ställe jag mindes att släktforskningslitteratur funnits förr. Men hur mycket jag än letade så hittade jag inget (men mycket annat intressant som historiska biografier som kan vara mycket värdefullt i släktforskning!).

Här var det inga direkta släktforskningsböcker…

Jag gick till kassan och frågade. Efter klickande på datorn säger hon: “Det är så konstigt, jag får bara fram skönlitteratur…” Sen enades hon och en kollega att de nog fanns i ett mindre rum, tillsammans med lokalhistoriska böcker.

Släktforskningshyllorna på Säters bibliotek, med klassiker, Släktforskarnas årsbok och lokala släktböcker. Foto: Lisa Holmblad.

Jag skrev att det var ett mindre rum, och mindre var det, men definitivt inte någon liten skrubb eller liknande och det var väldigt ljust, med ett bord och några stolar = väldigt lämpat för studier!

Lilla salen, Säters bibliotek. Foto: Lisa Holmblad.

Så, vad finns det då att hitta på bibliotek?

Släktforskarförbundets årsböcker och handböcker är en fantastisk resurs som finns på många bibliotek i varierande utsträckning. I dem kan man lära sig massor!
Här är en lista över några av de 18 handböcker som Sveriges släktforskaförbund gett ut:

Släktforskarnas årsbok på biblioteket i Säter. Foto: Lisa Holmblad.

Årsböckerna har getts ut sen 1988. De innehåller blandad information och inspiration skrivna av duktiga forskare. Nuvarande redaktör är den välkände släktforskaren Ted Rosvall. Jag insåg idag att det finns ett personregister till årsböckerna (1988-2005). Det underlättar ju verkligen!

Fjärrlån

Fjärrlån är en fantastisk tjänst som finns på bibliotek! Om en bok, som t.ex. någon av handböckerna som jag nämnde ovan, inte finns på ditt lokala bibliotek, så misströsta inte! De går att låna ändå! Du kanske behöver vänta några dagar, men de går att läsa hemma i lugn och ro ändå!

Det gjorde jag förra sommaren. Jag hade då hittat min mormors farfars ursprung i Hålanda socken, Älvsborgs län och lånade en bok om bygden. Den kom från ett bibliotek i Stockholm!

Lokalhistoria där jag letade efter något gällande barnens anor, men hittade inget konkret. Foto: Lisa Holmblad.

Sm jag nämnde i början kan man ofta hitta lokalhistoriska böcker. Där kan man få lära sig mycket om sina släktingar, och om de inte nämns direkt så kan man få en bild av det samhälle släktingarna bodde i. En annan sak som ofta finns på bibliotek är tidningar. Det kan vara magasin som handlar om historia eller direkt om släktforskning. Dessa hittade jag i Säter:

Foto: Lisa Holmblad.

Digitala resurser

Vad finns det då för digitala resurser på våra bibliotek?

De flesta bibliotek har faktiskt ett abonnemang hos ArkivDigital (kyrkböcker avfotograferade i färg). Det är inte att förakta eftersom ett årsabonnemang hos dem kostar 1795 kr. Andra resurser som ofta finns är Sveriges Dödbok (uppgifter som alla som dött i Sverige under 1900-talet – mer i senaste versionen) och Emigrantskivan. Fråga eller googla på ditt bibliotek för att se vad som finns nära just dig!

Försök till bild på mig själv hemma i soffan med Släktforskarnas årsbok 2014! 😉

Nu var denna serie om gratis släktforskning tagit slut. Den har varit rolig att skriva och jag kommer säkert skriva mer om det i framtiden!

Om du vill ha mer tips om gratis släktforskning är du välkommen att skriva upp dig på nyhetsbrevet och får chans att ladda ner en fin pdf-fil som jag har gjort. Den kan hjälpa dig att släktforska helt gratis!

Hoppas att du har en bra dag!

Allt gott!

4 thoughts on “Bibliotek – tips för gratis släktforskning del 7/7

      1. Det är sådant vi har varandra till 🙂 Det händer även att släktforskarföreningar på vissa orter finns på plats vissa dagar och tider på biblioteken för att hjälpa den som vill ha hjälp med sin släktforskning.

Leave a Reply

Your email address will not be published.