Släktforskning

Pandemier i släkten

Jag skulle vilja skriva ett långt och nyttigt inlägg om släktforskning, men i ärlighetens namn är mitt huvud mest fullt av tankar på Corona-viruset och (!) en lättare förkylning.

Detta har tagit mig hårdare än jag trott. Jag är inte i nån riskgrupp och är inte rädd för att bli sjuk. Men jag är väldigt rädd för att smitta andra. Jag tänker också på äldre släktingar, som min älskade pappa, och är rädd för att han ska smittas även om risken egentligen inte är så stor just nu…

Det fick mig i alla fall att tänka på andra pandemier som påverkat min släkt. Först tänker jag på koleran på mitten av 1800-talet.

Johannes Christensson, min mormors mormors far, dog av kolera 1850 i Västerlanda i Bohuslän. Han var skeppare på ett fartyg och familjesägnen berättad i Släktkrönikan om familjen Kihlman av Gustaf Kihlman säger att han blev smittad när han hjälpte en besättningsman. Kolera ger ju diarré, så det är inte svårt att se hur det smittade på en mindre båt.

Han lämnade fru och fyra barn efter sig. Min mormors mormor Justina var knappt ett halvår när han dog. Det var en svår tid.

Den andra pandemin jag minns i släkten är Spanska sjukan 1918.

Min morfars far som ung.
Kaleb Pettersson 1890-1947.

Min morfar berättade att både hans far Kaleb och farfar Alfred hade Spanska sjukan. Själv var morfar bebis. Det måste ha varit svårt för alla inblandade!

Cirka 0,6% av Sveriges befolkning dog av Spanska sjukan, över 34000 människor! Källa: Wikipedia.

Alfred och Kaleb överlevde, men Kalebs vackra mörka hår fanns inte mer.

Den sista bilden hittade jag på Svenskt Porträttarkiv. Där finns massor av fina bilder, kanske på dina släktingar? Om inte annat så är det en utmärkt sak att ladda upp de bilder vi har på Svenskt Porträttarkiv, nu så här i Corona tider. Nämnde det på Facebook-sidan häromdan. Kolla gärna och gilla sidan! 🙂

Om du vill prenumerera på mitt nyhetsbrev så får du just nu chans att ladda ner en fin pdf-fil. Den innehåller tips om hur du kan släktforska gratis!

Hoppas att ni har en bra helg!

Allt gott!

Lisa Holmblad släktforskare

One thought on “Pandemier i släkten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *