Släktforskning Tips för gratis släktforskning

Tips för gratis släktforskning – en nybörjarguide

Coronatider ger tid för inomhusaktiviteter. Helst sådana som man gör själv, och helst lugna sådana. Det känns som om släktforskning är en perfekt sysselsättning (vilket jag i och för sig oftast tycker), nu när vi bör hålla oss en bit ifrån varandra för att inte sprida Covid-19 och andra virus.

Flera gånger den senaste veckan har jag delat serien med gratis släktforskningstips. Det är ju ingen direkt introduktionskurs i släktforskning, men är upplagd så att man kan arbeta sig igenom det på det sättet.

Dock är en kategorisida inte ultimat att referera till, för det första kommer inläggen i omvänd ordning (doh…) och dels är det inte så å informativt. Därför vill jag göra en version här som är lättare att följa:

1. Prata med släktingar

Prata med släktingar! Bästa tipset för släktforskning

Det bästa sättet att påbörja sin släktforskning är att skriva ner det man själv vet, och prata med släktingar! I efterhand önskar jag att jag hade skrivit ner mer än jag gjorde som yngre, för även om jag inte är gammal, så minns jag inte längre allt det mina äldre släktingar berättade. Minnen behöver underhållas! Därför kan det vara bra att ha med bilder när man pratar med släktingar, och att spela in det som sägs! Läs mer praktiska tips här.

2. Släktforskningsprogrammet Gramps

Släktforskningsprogrammet Gramps - tips för gratis släktforskning

Gramps är nog egentligen inte ett enkelt nybörjarprogram, om man inte är väldigt bra på databaser och andra avancerade dataprogram. Om man vill ha något riktigt enkelt kan man börja med demoversionen för Holger. Det var det program jag började med 1993 (men mer modernt nu!) och det ger en bra överblick över släkten.
Anledningen till att jag skriver mer om Gramps är att jag använder det själv och tycker att det är riktigt bra! Jag gillar att det är gratis och OpenSource, och det har massa bra funktioner! 🙂 Läs mer här.

3. Digitala forskarsalen på Riksarkivet

Sveriges kyrkobokföring är fantastisk! Om du vet var någon bodde eller i vilken församling någon föddes för mer än 70 år sedan så kan du med största säkerhet hitta dem i Riksarkivets digitala forskarsal! Där finns avfotograferade kyrkböcker och handlingar från olika arkiv. Jag går igenom lite enkelt hur man söker så att du kan komma igång med släktforskningen! Läs mer.

4. Excellfiler hos Släktdata

Excellfiler hos Släktdata.

Första gången jag kom i kontakt med släktforskning i excell-filer var via Tjörns släktforskare. Det kändes så lyxigt att kunna sortera kolumnerna för mödrar och fäder för att kunna hitta en hel syskonskara med bara några knapptryck. Det gick så otroligt mycket snabbare än att gå igenom föddeboken i många år! Självklart måste dessa andrahandskällor dubbelkollas, men det är så mycket lättare att göra det så, än att behöva göra allt från grunden!
Att sen inse att inte bara Tjörns församlingar, utan också många andra fanns samlade i släktdatas register blev ju helt underbart! Jag använder dem mycket i min forskning! Läs mer.

5. Hitta graven

Hitta graven - tips för gratis släktforskning

Jag minns att jag var med äldre släktingar på kyrkogårdar när jag var liten, men det är inte alltid jag minns var vi var. Graven på bilden till exempel. Den var jag fast besluten om att den låg på Östra kyrkogården i Göteborg, men med hjälp av söksajter har jag insett att den ligger på Västra, långtifrån där familjen bodde, och istället nära andra släktingar på andra sidan av min släkt…
Mer tips om dessa söksajter finns här.

6. Andra släktforskare

Andra släktforskare - tips för gratis släktforskning

Att vända sig till andra släktforskare är extremt givande! Det är en väldigt generös kultur i Facebook grupperna ( i alla fall om man anger källor! :-)). Via de stora släktforskningssajterna kan du ofta hitta långväga släktingar (men kolla allt, inklusive sajternas avtal!!). Läs mer om sätt att nå andra släktforskare.

7. Bibliotek

Bibliotek

Bibliotek kanske känns lite “old-school” i vår digitaliserade släktforskarvärld, men där finns så mycket resurser, både analoga och digitala! Så sent som idag läste jag om en kvinna som släktforskat länge, men nu tar en paus i forskningen för att vidareutbilda sig genom att läsa böcker om själva hantverket. Dessa böcker kan du låna gratis på biblioteket! Läs mer.

Jag hoppas att dessa tips kan hjälpa dig att ta tag i eller komma vidare i din släktforskning, och gör att tiden i “social distans” känns mer givande!

Allt gott!

Lisa

One thought on “Tips för gratis släktforskning – en nybörjarguide

Leave a Reply

Your email address will not be published.