Släktforskning Tips för gratis släktforskning

Bryt ensamheten

Ensamhet är inte bra.

Jag ska vara ärlig, Jag har inte hanterat det här med Covid -19 särskilt bra. Jag jobbar deltid i dagligvaruhandeln och jag har inte jobbat sen riktlinjerna om att stanna hemma om man har förkylningssymptom kom ut. Jag vet att jag kan må ungefär få här när som helst, men jag vägrar riskera att smitta eller skrämma någon i dessa tider. Jag är övertygad om att jag inte har Covid-19 eftersom jag nyser ibland (vilket, om jag förstått rätt är det enda förkylningssymptom som inte ingår), men för den del tänker jag inte skrämma nån om jag skulle snörvla till i en butik när jag plockar varor. Det funkar bara inte.

Jag har inte en stor bekantskapskrets som jag umgås med annars, men jag känner definitivt av bristen av socialt umgänge nu efter drygt två veckor hemma. Jag pratar med min pappa och min närmaste vän så gott som dagligen, men annars är jag mest med mig själv.

Jag har verkligen tagit det lugnt för att vila och kurera mig, och det är bra, men jag vill ändå bryta tystnaden och säga att jag ser ett behov av förändring!

Varför skriver jag då om det här? Vad har det med släktforskning att göra?

Jo för att det handlar om att prata med människor! Grunden för all släktforskning, om man vill ha mer information än Skatteverket kan ge en, är att prata med människor. Vad minns moster om mormor? Berättade någon något om farfars far till pappas kusin? Var började det egentligen? Minns min kusin mer av farmors berättelser än jag nu?

Men det handlar också om att möta dina släktingar, nära eller långväga, där de är just nu. Förra helgen pratade jag lite med min mammas syssling som vi aldrig haft kontakt med förut. Hon var nog egentligen intresserad av det här med släkten, men har just nu fullt upp med att få familjeföretaget att överleva. Att få skriva och ta emot uppmuntrande ord i det sammanhanget är viktigt!

Men, kanske du tänker, varför ska jag ringa nån? Det är ju jag som känner mig ensam, och kanske bortglömd.

Det finns en hel del forskning som tyder på att vi mår bättre av att hjälpa någon annan! Vi behöver andra människors perspektiv på livet och det som händer just nu.

Att hålla sig sysselsatt med något som släktforskning är också ett sätt att få dagarna att gå så här i tider av social distansiering. Ge dig på en gren du inte jobbat på på länge, leta reda på sysslingar du inte pratat med och ring upp dem! De flesta är ju hemma och tar det lugnt nu i alla fall. Det är mindre risk att man stör än i vanliga fall.

Jag har skrivit en del om att prata med släktingar. Läs gärna mer:

Jag kommer skriva mer om detta i veckan sm kommer. Jag kommer snart släppa Påskfrågor (liknande de Julfrågor jag lanserade i julas). Om du vill ha dem redan nu så maila mig på hurskajagslaktforska(at)gmail.com.

Allt gott till er alla! Fastna inte i ensamheten! <3

Lisa
Tips för gratis släktforskning

Leave a Reply

Your email address will not be published.