Släktforskning

Vad säger en bild?

Så här i Corona tider så har min pappa börjat fotografera den skatt av bilder, brev vykort etcetera som min morfars släkt lämnat efter sig. Intresset för släkten och gamla tider var stort i familjen och väldigt mycket sparades. Pappa berättar med tårar i ögonen om vykort från 1905, 1909, 1911 och 1918. Det är både från släkt och vänner. Jag ser verkligen fram emot att få se bilderna i framtiden!

En av de bilder jag hittat sen tidigare fotograferingar är denna:

Jag känner igen de unga kvinnorna till höger, och en lapp fotograferad bredvid beskriver att det är Anna och Rakel Pettersson. De var systrar till min morfars pappa Kaleb och bodde på Vråssered Nedergård i Bergums socken. Rakel träffade jag flera gånger i min barndom, men inte Anna, hon gick bort 1970. Men när jag tittar på andra bilder av systrarna Pettersson (de var fyra; Esther, Ruth, Anna och Rakel), så tycker jag att det ser ut som Ruth som sitter ner till vänster. Jag träffade henne också, och ser tydligt skillnad på systrarna eftersom Ruth blev blind senare i livet. Jämför med bilden här:

Storebror Paul, Rakel, Anna och Ruth.

Jag tycker att det är tydligt att det är Ruth som sitter ner på den svartvita bilden.

Men vad kan då bilden beskriva?

Verktyg i de stående kvinnornas händer får mig att tänka på skörd. Men vad är det de flickorna som sitter har i sina händer? Ser det inte ut som tallplantor? Särskilt tydligt är det hos kvinnan till vänster. Framför Rakel ser vi en ljungkvist som visar att de inte är på en åker som jag tidigare alltid trott. För mig ser det helt enkelt ut som om de planterar tallar i gårdens skog. Jag besökte området så sent som i somras, och vet att det finns stora skogsområden nära gården.

Hur kan jag ta reda på mer?

  • Historiska kartor skulle kunna ge mig information om hur gården såg ut.
  • Min egen släktforskning kan tala om för mig vilka i min familj som ägde gården vid vilken tid och därför tolka informationen från Lantmäteriets historiska kartor för att se vilken mark som tillhörde släkten. Den hjälper mig också att gissa när bilden var tagen utifrån Anna och Ruths ålder.
  • Utifrån den gissningen skulle jag kunna gå till församlingsböckerna och se om det fanns några pigor på gården som skulle kunna passa i ålder för kvinnorna till vänster.
  • Jag skulle också vilja veta mer om tallplantering i början av 1900-talet. Vilken årstid gjordes det? Var det vanligt att kvinnor deltog? Skogen var ju annars männens revir. Hur stora arealer kan ha planterats? Hur länge växer tallar? När kan träden de planterade ha avverkats?

Efterforskningar

Jag behöver börja med att försöka gissa när bilden kan ha tagits. Anna var född 1897 och Ruth 1895. Det är svårt att avgöra hur gamla de är när bilden togs, men jag skulle gissa tonåringar. I så fall bör det ha varit 1913-1915.

Geometrisk avmätning från 1725.

Lantmäteriets historiska kartor gav mig tyvärr inte så jättemycket, men det fanns fantastiskt fina bilder. Jag får helt enkelt bara föreställa mig att det var någonstans på gården.

Nästa steg är att gå till församlingsböckerna (samma typ av kyrkobokföring som husförhörslängder, men på 1900-talet). Jag hittar inga pigor på gården under denna tid, så det gav inte heller några svar. Det fanns en annan familj som ägde en annan del av Vråssereds Nedergård. Där fanns en dotter som hette Anna Melina Olsson född 1898 och en tjänsteflicka som hette Ruth Ester Stefania Andersson och var född 1895. De skulle mycket väl kunna vara kvinnorna till vänster på bilden. Det är långt ifrån säkert, men i alla fall en möjlighet.

Som så ofta när man håller på med släktforskning så hittar man sidospår. Jag såg att familjen Petterson hade en familj från Gammelsvensk by i Ukraina boende hos sig 1929-1931. Lite googlande ger mycket information och jag hittade även en bild på en flicka som senare blev sonhustrun i familjen som bodde på Vråssered, Anna Hoas. Hon och Johannes gifte sig mitt i allt det tumult som det måste ha varit när de fick flytta till Sverige, blev utflyttade från flyktinglägret på A6 i Jönköping för att göra “jordbrukspraktik”. De måste ha haft en stark kärlek! Men jag förstår också att flyktingarna från Gammelsvensk by ville bo nära varandra, som de hade lovats. Många av dem flyttade till Gotland, där det nu finns ett museum om deras historia.

Kanske ser det ut så här där bilden togs, med nästa generation tallar. Foto: Pixabay.

Tallodling då, vad kan jag hitta för information om det? Jag googlar, men hittar bara nutida information. Vad jag förstår så har det varit vanligast att plantera tall på våren, direkt när tjälen gått ur marken, och att om man vill plantera på hösten så ska man göra det med kraftigare plantor. Plantorna som kvinnorna på bilden höll i händerna var definitivt inte kraftiga. Jag tror därför att detta var en vårplantering. När jag tittar på bilden en gång till så inser jag ju att det inte finns några löv på träden. Det är ju ytterligare ett starkt argument för att det var på våren.

Verktygen de stående kvinnorna håller i bör ha varit någon form av stör som de använde för att göra planteringshål med. De sittande flickorna fick sen göra själva planteringen.

Sammanfattning

Vad har jag då kommit fram till angående vad som gick att hitta på bilden ovan?
Det var vår och dags för tallplantering omkring 1913-1915, då dessa fyra unga kvinnor, och minst två personer till (fotografen och mannen i kostym som står i utkanten av bilden) var ute i skogen, troligtvis kring Vråssered Nedergård i Bergums socken, gamla Älvsborgs län. De två kvinnorna till höger är systrarna Anna och Ruth Pettersson, döttrar till hemmansägaren och riksdagsmannen Alfred Pettersson. Kvinnorna till höger är inte helt identifierade, men kan vara Anna Melina Olsson och Ruth Ester Stefania Andersson.

Jag kom kanske inte hela vägen, men jag lärde mig en del om Gammelsvensk by och tallodling.

Man kan verkligen lära sig mycket av att bara titta på en bild. Jag hade alltid trott att den föreställde skörd, men jag hade fel! Jag hade också trott att de hade pigor på gården, men jag hade fel om det med. Jag har till och med hittat ett fel i min egen information. Det var inte Rakel på bilden, det var Rut

Foto: Stig Pettersson

Avslutar med en bild från systrarnas hem. Ruth och Rakel flyttade in i huset deras far låtit bygga åt Anna, efter att de själva blivit änkor. Ingen av dem hade barn. Jag sitter i Rakels knä och tittar busigt på Ruth. Kanske studerar jag hennes glasögon? Ser mina barn i mig själv, både i ansiktsuttryck och oviljan att sitta still bara för att någon annan vill det! <3 Släkten följa släktens gång!

Allt gott!

Lisa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *