Släktforskning Tips för gratis släktforskning

Frågor att ställa i påsk

Påsken står för dörren, idag är det Dymmelonsdagen, dagen då kykrklockeklangen dämpades med en trädymmel.

Detta blir ju en ovanlig påsk vi firar. Vi kommer inte kunna träffa dem vi vill, kanske inte äta det vi vill. Kanske kommer vi kunna pynta och pyssla mer än vanligt. Jag vet inte om du tyckt det också, men jag tycker att folk gjort påskrisen både ute och inne tidigare i år? I den kyrkliga traditionen är det ju påsk ända fram till pingst, men jag gissar att de flesta tar bort kycklingar och påskris på måndag.

Antikt påskkort med tupp, kycklingar och pojke som är rädd.
Påskkort från Morfars släkt. Eget foto.

Men hur var det förr? Hur firades påsken när du var liten? Var det stora firanden med många moment eller var det mer avskalat med lite ägg och sill?

Oavsett så tycker jag att det skulle vara roligt att tänka igenom hur man hade det när man var lite, och sånt man ändrat på genom åren. Kanske har du någon annan i släkten som du vill fråga vad de minns? Denna påsk är ju perfekt för att ringa och prata!

Antikt påskkort. Tupp, höna och 8 kycklingar.
Påskkort från Morfars släkt. Eget snett foto.
Inser nu när jag ser på bilden att nästan allt fokus är på tuppen. De som verkar titta på någon tittar på honom.

För att hjälpa oss alla på traven så har jag skrivit ner några påskfrågor. Om du skriver upp dig på maillistan innan Skärtorsdagens kväll så får du dem i en pdf-fil, men om du vill ha dem senare så maila mig på: hurskajagslaktforska(snabela)gmail.com. Här är en påskpyntad inbjudan till att skriva upp sig på nyhetsbrevet! 🙂

Påskfrågor - prenumerera på nyhetsbrev och från frågor om påskfirande.

Nu hoppas jag att du får en fin påsk! Vi hörs och syns!

Allt gott!

Lisa

Lisa

One thought on “Frågor att ställa i påsk

Leave a Reply

Your email address will not be published.