Släktforskning

Påsken när jag var liten

I onsdags skrev jag lite om det här med frågor att ställa till släktingar så här i påsk. Det är verkligen en bra tid att ringa och prata med både nära och långväga släktingar! De flesta av oss saknar mänsklig kontakt i dessa dagar och jag vill verkligen uppmuntra till att höra av sig till andra människor, för allas bästa!

Jag vill också uppmuntra till att spela in samtalet när ni pratar. Det blir så mycket lättare att dokumentera i efterhand. Detta gör man enklast genom att sätta telefonen på högtalarfunktion och sedan spela in på en dator eller annan telefon. Audacity är ett bra gratisprogram för att spela in och redigera ljud på datorn. Det går även bra att spela in på Zoom.

Här är mina svar på frågorna:

Hur firade ni påsk när du var liten?

Vi firade påsk på många sätt, när jag tänker efter. Det var ägg, godis, utklädnad, mat och ju äldre man blev så blev påskelden mer och mer viktigt. Det var en stor brasa av granar, grenar och annat skräp. Vi hade ingen egen utan gick ner till en stor brasa i Bångsbo, nån kilometer hemifrån. Det var ganska många som samlades där och det var så spännande med elden!

Antikt påskkort. Två hönor som drar en tupp på ett ägg.

Förändrades firandet när du blev äldre?

I tonåren var jag mycket engagerad i kyrkan och då blev mässan på Skärtorsdagen, flera gudstjänster på Långfredagen, midnattsmässa med efterföljande tårtkalas och övernattning och påskdagens gudstjänst tog upp det mesta av min påsk. Påskafton firades dock ”hedninskt” med godis och mat i hemmet . Jag menar inget illa med att använda ordet “hedniskt”. Jag minns att jag kände mig splittrad mellan det kyrkliga och det som hände hemma, det är utifrån den upplevelsen som jag använder det ordet.

Antikt påskkort. Höna och tupp med färgade ägg i rede.
Antikt påskkort till Rakel Pettersson från vännen Svea.

Vad brukade ni äta?

Massor av ägg, redan till frukost. Kvällens måltid innehöll mer ägg, både vanliga halvor, ”deviled eggs”, räkor och lax i olika former. Godis i påskägg fick vi nog redan på morgonen. Dock hade vi ingen äggjakt som jag förstått också varit vanligt.

Målade ni ägg?

Ja! Vi målade med vattenfärg när jag var liten. Minns också att vi köpte färg att färga med. Det var något vi gjorde varje år, i alla fall upp till jag var 11-12 år. Det var en rolig självklarhet! Roligt och vackert!

Gick ni till kyrkan?

Som liten sjöng jag i barnkören och jag minns att vi gick sjungande in i processionen i kyrkan. Vi fick påskliljor att ha i händerna som vi sen satte i en vas framme vid altaret. När vi sen gick hem fick vi också med oss påskliljor hem! Det var mycket glädje och stolthet i att få vara med i det!

Firade ni påsken på något sätt i skolan?

Jag kan ärligt inte minnas så mycket påskfirande i skolan. Jag minns att vi var i kyrkan på studiebesök innan påsk. Däremot minns jag att vi på lågstadiet färgade ägg genom att sätta lökskal med gummiband runt. Det blev fint och jag minns att vi testade att göra det hemma också.

Klädde du ut dig och ”påskade” med vänner/inte alls eller ensam?

Ja! Det var påskens höjdpunkt när jag var liten! Vi samlades nere vid havet, där vägen började. Vi var nog mellan 20 och 30 barn som gick tillsammans. Vi var utklädda, de flesta som påskkärringar med förkläden och röda kinder. Vi gick tillsammans och knackade på hos alla på vägen. Vi hade våra egna korgar, men något av de äldre barnen samlade också en gemensam korg eller påse där de som inte ville/kunde ge till oss alla gemensamt, istället för att ge en sak till vare barn. Jag minns ett hus där vi alltid fick en apelsin och en enkrona var. Det var både roligt att alla fick något var, men också lite ”tråkigt” att vi fick frukt och inte godis! Nu tycker jag att det var både nyttigt och modigt av dem att göra så. Gav faktiskt clementiner till de barn som kom på Halloween i höstas! 😉

Så, det var mina svar på dessa frågor. Nu ska jag snart ringa pappa och fråga hur det var när han var liten! Hoppas att du hinner skriva ner dina egna minnen, kanske ringa någon och fråga vad de minns om tidigare påskar. I år har vi ju stora möjligheter att få tag på folk när vi ringer. Det är viktigare än vanligt!

Allt gott!

Lisa

Lisa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *