Släktforskning Tips för gratis släktforskning

Vad står det? – Att tyda gammal handskrift

I släktforskningsgrupper på Facebook finns det två huvudfrågor.

  1. Vilket program/tjänst är bäst?
  2. Vad står det? Olika förfrågningar om läshjälp.

Program har jag skrivit om här, men hoppas skriva mer om det i framtiden.

Läshjälp

Läshjälp – att tyda vad det står i gamla dokument – är helt klart det släktforskare behöver mest hjälp med. Det finns många andra saker att veta, men att kunna se vad som står är helt grundläggande, annars är det ju ingen ide vad det t.ex. finns för register – om man inte ser vad det står! Man måste inte ens gå tillbaka så långt för att det ska bli krångligt. Många är helt ovana att läsa skrivstil över huvud taget. Det ingår inte i vardagslivet. Skribenterna kan också ha varit olika vana eller benägna att skriva snyggt. Vissa brydde sig mycket om det och andra inte. Bläcket, eller pennan, kan ha varit dåligt… Det finns många olika faktorer.

Jag har själv nyligen börjat ge mig in på mantalslängder och bouppteckningar i 1700-talets Lerum. Det är så spännande och givande att kunna kika in lite bakom husförhörslängder och andra kyrkoböcker!

Men. Det är svårt att läsa! Deras H ser precis ut som dagens G! För att förstå det har jag följt böckerna längre och längre tillbaka i tiden och kan därför följa med hur gårdsnamnet skrivits. Annars hade det varit jättesvårt!!

Vad ska man då göra för att förstå gammal handstil?

  1. Mitt första tips är: Läs mer! Jämför med annat som står på samma eller närliggande sidor. Vad brukar det stå, och hur brukar skribenten skriva vissa bokstäver/ord?
  2. Andra tipset är att försöka läsa högt. Det behöver inte bli perfekt, men det hjälper hjärnan när den får behandla informationen med både syn och hörsel. Det blir liksom enklare att gissa! Om du har någon att göra det tillsammans med så är det ultimat.
  3. När det gäller orter brukar jag jämföra med husförhörslängdens ortsregister (brukar finnas längst fram eller längst bak). Tänk på att använda en husförhörslängder från samma tid. Namnen kan förändras. Om det inte finns eller hjälper så finns Ortnamnsregistret. Där finns väldigt många stavningar av orter och geografiska platser som berg och sjöar.
  4. Till sist vill jag tipsa om att skaffa minst en bok som hjälper till att tyda gamla handstilar. Här nedan finns en lista på olika böcker att välja mellan.

Jag vill vara tydlig med att jag inte får någon ersättning för att skriva om dessa böcker! Det gör jag bara för att hjälpa dig.

Böcker till läshjälp

"Vad står det? Handbok i handskriftsläsning" av Ulf Berggren och Elisabeth Thorsell. Sveriges släktforskares förbund, handbok nr 14
Bild från Sveriges släktforskares onlinebokhandel: Rötterbokhandel.
"Tolka rätt! Handledning i tolkning av gamla handskrifter" av Torbjörn Wahlström och Torulf Imselius
Denna bok har jag fått rekommenderad, Den verkar jättebra! Bild från förlagets hemsida: Fontänen.
En gratis bok på 81 sidor som finns att ladda ner här. Bild av förstasidan.

"Läsebok för släktforskare" av Henrik Anderö.
Detta är den läsebok jag växt upp med. Tycker att den är bra, men den är bara i svartvitt. Boken är utgången från förlaget, men kan lånas på bibliotek eller ibland köpas begagnad via Bokbörsen eller Antikvariat.net. Bildkälla: Boktugg.

Om inget av detta funkar så kontakta andra släktforskare! Tillsammans kan vi!

Hoppas att du har en bra helg och att du kan ta vara på den tid vi har på ett bra sätt!

Allt gott!

Lisa

Leave a Reply

Your email address will not be published.