Släktforskning

Valborg

Idag är det Valborg, just nu är det Valborgsmässoafton.

För många tar det fram minnen av eldar och grillkorv. Här i byn brukar tusentals samlas vid Dalälven och titta på eldar och fyrverkerier.

Men mina barndoms Valborgsmässoaftnar var inte alls så!

Som jag skrev i inlägget om Påsken när jag var liten, så eldar man på Västkusten vid påsk, och inte vid Valborg.

På Valborg trängdes vi på Göteborgs gator och kollade på Cortegen! Jag vet inga exakta siffror, men det måste ha varit hundratusentals människor!

Tips för gratis släktforskning

Det var en speciell känsla i luften; vår, framåtanda, köld (oftast), och nyfikenhet på vad de ”galna” Chalmeristerna hittat på detta år? Det var en uppspelt stämning som jag minns det, och oavsett hur kallt det var så skulle jag ha min vårjacka på mig!

Det var också en speciell stund att umgås med pappa. Min pappa jobbade mycket när jag var liten, fast han sagt att han jobbade mindre när jag var liten än när storebror var liten. Att få en stund med pappa, jag som alltid varit pappas flicka, var speciellt! Jag antar att mamma och brorsan var med, men jag minns dem ärligt talat inte!

Däremot minns jag att jag kunde få sitta på pappas axlar, för att se bättre!

Det var också spännande att vara i pappas hemtrakter. Vi kollade alltid på Cortegen på samma plats, alldeles i dess början. Säkert också för att det skulle vara lättare att ta sig därifrån… Han är inte dum, far min!

Bild från Carlotta.

Mina favoritnummer var cyklarna! Den på bilden, de fyra sammansvetsade, och den motordrivna toalettstolen!

Som ni ser på bilden här ovan så har Cortegen funnits länge. Det står på Wikipedia att; ”En gång på 1910-talet tillfrågades polisen om hur de skulle ställa sig till om CS på Valborgsmässoafton anordnade en gåsmarsch genom staden till Slottsskogen. Svaret blev ungefär att samtliga deltagare skulle arresteras. Därmed fick också marschen en enastående tillslutning.” Det kan därför vara så att bilden är tagen från denna gång,

Den är nämligen tagen den 30 april 1914.

1914!! Alltså tre månader före Första Världskriget! En helt annan tid! Emigrationen hade pågått länge, men det var fortfarande lång tid kvar till Världsutställningen i Göteborg som kom att äga rum 1923. Det var före Lisebergs tid. Ändå finns det likheter, i alla fall fram tills förra året samlades massor av göteborgare för att se en frackklädd Chalmerist cykla på en storhjuling!

Hoppas att du haft en trevlig Valborg!

Allt gott!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *