Släktforskning

Alfred ämnade sig till Nordamerika!

Jag tänker mig att det var som i Mobergs Utvandrarna och musikalen Kristina från Dufvemåla; att Alfred Eliasson gick till sin bror Johan August och sa:

“Jag ämnar mig till Nordamerika!”

De bodde på Bergums Nedergård i Bergums socken, Älvsborgs län. Det var ingen stor gård, men ändå ganska välmående. Fadern hade gått bort 7 år tidigare. Först tog äldste brodern Aron över, men när han gifte sig så tog han över fruns släktgård Stenared istället. Johan August fick ta över gården och driva den med sin mor, två systrar och lillebror Alfred. De övriga stannade kvar på gården, ogifta, hela sina liv. De var mycket aktiva i Bergums missionsförsamling, med musik och söndagsskola.

Men Alfred ville uppenbarligen något annat!

Han ämnade sig till Nordamerika och han och kompisen Johannes Pettersson från grannsocknen Stora Lundby hade siktet inställt på Delaware, Wisconsin.

De reste från Göteborg den 4 april 1888. Det är kittlande att tänka att de gick på Sillgatan (numera Postgatan), och förbi Kronhusbodarna tillsammans med många andra spända emigranter. Kanske köpte de med sig något gott till resan, precis som jag köpte karameller där med farmor när jag var liten?

Förteckning över dem som reste med Marsden från Göteborg till Hull den 6 april 1888. Bild från Ancestry.

De reste med skeppet Marsden. Tyvärr har jag varken hittat varken bild eller rederi för henne, så jag vet inte om hon var ett segelfartyg eller ångfartyg.

Det konstiga i letandet efter Alfred och hans kompis är att jag bara kan följa dem till Hull, och inte längre. Ännu mer förvirrande blir det när jag hittar en annan utresa från Göteborg till “Amerika” för en man som uppenbarligen är den Alfred jag letar efter, eftersom födelsedatum och föräldrar stämmer, men det är för 21 april 1893, alltså 5 år senare. Han står som handelsidkare, boendes i Haga i Göteborg. Han reser ensam. Jag slog upp församlingsboken som Ancestry refererade till och ser att han flyttat till Westergatan 19 i Annedal, den 16/1 1893 från Domkyrkoförsamlingen. An erfarenhet så vet jag att det kan ta lång tid att söka där och därför väljer jag att leta vidare i Amerika, det var ju det som var målet med denna sökning.

Jag letar och letar, men trots det hittar jag inget tecken på att han faktiskt anlänt till Amerika.

Men plötsligt tar det stop.

Jag hittar hans dödsdatum.

The Minneapolis pioneers and soldiers memorial cemetery. Bild från Find a Grave.

Men inte nog med det. Det blev ännu sorgligare. De enda släktingar som nämns är föräldrarna (som beskrivs som Eliason och Brita, de hette Elias Jonsson och Britta Stina Andersdotter). Jag förstår det som att han levde ensam, men vem skulle då kunna ha uppgett moderns namn? Hon hade varit död i 12 år när Alfred gick bort.

Någonstans här är Alfred Eliasson från Bergum begravd. The Minneapolis pioneers and soldiers memorial cemetery. Bild från Find a Grave.

Han dog av alkoholrelaterad psykos. Det är ju egentligen inget man dör av rent medicinskt. Jag gissar att han hallucinerade saker som fick honom att tro att han kunde göra något som inte gick att göra, vilket i sin tur resulterade i hans död. Otroligt sorgligt. Han blev 49 år.

Frid över Alfreds minne!

Lisa

Leave a Reply

Your email address will not be published.