Släktforskning

Ett gammalt släktforskningsprogram – Holger

När jag började släktforska för, ehrm, 27 år sen kom min kompis med denna diskett:

“Holger, Släktforskarens bäste vän. Till Lisa Svensson. Från: En vän.” Och ja, det finns en sol inristad i mitt drygt 100 år gamla köksbord!

Holger – släktforskarens bäste vän! Och ja, Holger blev en av mina bästa vänner de närmaste åren! Vi hade otroligt mycket roligt ihop! Jag skrev in och skrev ut massor! Utskriften kom i långa remsor på pappas nålprinter. Lät gjorde den en hel del, printern alltså, inte Holger… Så man fick tänka efter när på dygnet man skrev ut. Minns att jag väckte mamma i rummet bredvid nån gång…

Versionen jag hade var i MS Dos, så när pappa bytte till Windows så forskade vi vidare med en tidig version av släktforskningsprogrammet Disgen. De senaste ca 15 åren har jag använt Gramps.

Men alla dessa har sina fördelar! Holger har en enorm fördel i att det är enkelt och går snabbt att skriva in den information man hittat. Det kanske låter simpelt, men när man håller på att skriva in något invecklat så är det väldigt skönt att kunna skriva in snabbt för att sen kunna följa de trådar man ser!

Här kommer jag att gå igenom hur man använder släktforskningsprogrammet Holger.

Ladda först ner demoversionen här. Demoversionen kan innehålla max 100 personer (jämfört med 1,5 miljoner i betalversionen). Den är alltså perfekt för nybörjare eller om du bara vill testa programmet. Det går alltid att exportera det du skrivit in i en sk. gedcom-fil.

När du öppnat programmet, gå till Arkiv och klicka på Ny databas. Namnge databasen. Då kommer du fram till en sida som ser ut så här:

Skärmdump från programmet Holger.

Detta kan bli din släkttavla i fyra generationer! Gött va?!

Det är jättelätt att lägga in information i Holger, som jag nämnt tidigare. Det är bara att dubbelklicka på den markerade personen och fylla i uppgifterna.

Skärmdump från programmet Holger.

Som du ser längst ner så finns det flera alternativ att lägga in mer information. I Text kan du enkelt skriva ner sånt du minns eller hört om en person, eller sånt du hittar i husförhörslängder eller andra källor.

Skärmdump från släktforskningsprogrammet Holger.

Under media finns många alternativ! Jag är imponerad! Det är mycket bättre än Gramps som jag annars använder! Valde den första bilden jag kunde hitta på mig! Suddig men ljuvlig! 🙂

Till höger om knappen för media finns en knapp som heter Hänt. Där kan man fylla i Boende, Anställd, Medlem, utflyttad, Inflyttad. Det kan man välja att skriva in där eller skriva in det i löpande text med källor. Jag föredrar det senare för det blir trevligare för dig och andra att läsa.

Skärmdump från släktforskningsprogrammet Holger.

Nästa knapp heter Källor. Det är enligt mig det näst viktigaste i ett släktforskningsprogram. Här kan där kan du skriva in källan till din information (som en person, en artikel, en kyrkobok eller annan källa). Hänvisningstexten används till att beskriva vad källan refererar till, som födelse, död, eller annan fakta. Sen kan man också fylla i webbadress, anmärkning och Kvalitet. Under kvalitet så kan du fylla i hur pålitlig källan är. Du kan välja mellan: Opålitlig, osäker, sekundär uppgift, säker uppgift. Sekundär uppgift är t.ex. församlingsbok eller husförhörslängd. Som säker uppgift räknas sånt som hänt i samband med att det skrivs ner, som födelsedatum vid födelse och dödsdatum vid död. Födelsedatum vid död räknas däremot som sekundärkälla eftersom det (oftast) inte är samtidigt, även om det ibland tyvärr händer… 🙁

2 generationer i min släkt på min mammas sida. Bildkälla: Skärmdump från släktforskningsprogrammet Holger.

Här ser ni hur det kan se ut när man börjat fylla i saker. Jag har inte fyllt i allt utan lite olika saker från den första uppgiftssidan.

Som i alla antavlor och släktforskningsprogram jag känner till så är fäder alltid till vänster eller överst i bild. Det kan man ha åsikter om, men det är så det ser ut och viktigt att veta. Jag försökte här lägga in min mormor överst av min mammas anor, men fick då ett felmeddelande om att hon hade fel kön. Jag tror att släktforskningsprogrammet Min släkt har möjlighet till samkönade föräldrar, men jag är inte säker på det. Vet att det diskuterats i Facebookgruppen Släktforskning. Sök där för mer information. I Gramps kan man lägga in flera föräldrapar och föräldrar med samma kön. Det kan ju också användas vid adoptioner och liknande. Släktskap handlar inte bara om DNA, i alla fall inte för mig!

Antavla av 3 generationer på min mammas sida. Formspråket är väl lite gammalt, men jag gillar hur de fått med bilderna på ett bra sätt. Bildkälla: Skärmdump från släktforskningsprogrammet Holger.

Det går att göra utskrifter på skärm/fil eller skrivare i Holger. Här är ett exempel på en antavla som de kallar “alternativ” (i förhållande till deras vanliga). Det ger en överblick över hur långt man kommit och hur din antavla ser ut! Det finns självklart också utskrifter i text som tar med all information du matat in. Testa dig runt under knappen för Utskrift och se vad som passar dig bäst!

Detta var en tutorial om hur du kommer igång med släktforskningsprogrammet Holger – Släktforskarens bästa vän! Det finns mer funktioner, men detta är helt klart värt att teata och ett enkelt sätt att komma igång med sin släktforskning!

Om du inte redan gjort det, ladda ner min guide med tips för gratis släktforskning!

Allt gott!

Lisa

PS. Jag har skrivit mer om Holger här: Hur mår Holger?

3 thoughts on “Ett gammalt släktforskningsprogram – Holger

Leave a Reply

Your email address will not be published.