Släktforskning

Släktforskningsprogrammet Min Släkt

Det finns flera släktforskningsprogram på svenska som man har har på sin egen dator (till skillnad från onlineträd på Ancestry, MyHeritage, FamilyTree). Jag har redan skrivit om Gramps (som jag använder mest), Holger (som jag började med på 90-talet).

Idag ska jag gå igenom ett program som är helt nytt för mig! Det heter Min släkt och var inte alls amerikanskt som jag trodde, utan produceras av DannbergsData.

Hur ska jag använda programmet Min Släkt?

Börja med att ladda ner demoversionen direkt från hemsidan. Installera och öppna programmet. För att komma igång klickar man på Person i övre listen och sen Ny person. Enkelt och bra, inga databaser och annat krångel att tänka på (i alla fall inte i demoversionen, osäker på om den funktionen finns när man köpt licensen). Då kommer man till denna sida.

Här är det enkelt att fylla i basfakta om personen. Flikarna längst upp leder till olika saker. Händelser i Min Släkt har fler alternativ än i Holger. Det är bra om man gillar att skriva in på det sättet. Själv har jag på senare år gått mer in för att skriva information i löpande text. Det tar lite längre tid, men det blir trevligare att läsa i efterhand särskilt om man ska visa sin forskning för andra som kanske inte är lika insatta i släktforskningens termer. Då passar löpande text bättre. För dem är det lättare att sätta sig in i släktingarnas levnadsöden med en beskrivning, snarare än fraser och datum.

Något jag däremot gillar är “Att göra”-fliken och att man under noteringar kan välja att ha anteckningar under “Allmänt” eller “Konfidentiellt”. Jag vet att jag en gång hörde om en släktings cancerdiagnos. Det hade jag hellre velat skriva upp på ett mer konfidentiellt ställe än i allmänna anteckningar. Den valmöjligheten finns också i varje händelse.

Det finns många rapportmöjligheter i Min Släkt. Det är mycket trevligt! För att kunna visa dem hämtade jag informationen jag la in i Holger förra veckan i en GEDCOM-fil (filformatet som stöds av de flesta släktforskningsprogram och används för att föra över information). Bilderna kom inte med så jag fick lägga in dem manuellt. Då upptäckte jag en bug i den version jag testar.

För att kunna lägga in bilder var jag tvungen att under Inställningar lägga in vilken mapp bilderna ska finnas i. För min del betyder det att jag skrev in “C:/Släkt/Släktbilder Lisa”. Fine. Det gjorde jag och la in bilder på min mammas och morfars släkt. För att göra det behövde jag gå in i en mapp med morfars efternamn “Pettersson”. Allt gick bra. Men när jag sen skulle lägga in bilder på mormors föräldrar, så kom jag bara till “Pettersson”- mappen. Det gick inte att välja någon annan mapp. Jag testade att ta bort länkreferensen som kommit med i GEDCOM-filen, men det hjälpte inte. Jag kunde inte lägga till en bild från en annan mapp. Inte ens med helt nya personer kunde jag nå någon bild från en annan mapp. Hoppas att denna bug går att fixa. Annars måste man ju göra en specifik mapp för bara bilder till släktforskningsprogrammet, utan någon form av sortering. Det låter rörigt och opraktiskt.

Uppdatering: Rådfrågade Facebookgruppen Släktforskning om detta problem. Fick några tips och testade igen. Det funkade precis som det är tänkt, utan att jag egentligen använde tipsen jag fått. Det var nog helt enkelt en bugg! Nu kan jag njuta av många fina bilder i min antavla och glädjas över rikedomen som finns (även om jag ofta tänker på att bilder saknas i fattiga familjer).
Det verkar dock som om enklaste sättet att få det att fungera är att ha alla släktbilder för programmet i en mapp, vilket inte är så jag personligen vill ha det.

Nog om tråkigheter. Något som var mycket roligare var att hitta denna lilla ikon och se vad den gör! Bakom denna gömmer sig nämligen en funktion där man kan jämföra olika GEDCOM-filer med varandra för att hitta likheter eller skillnader!

Vad ska det vara bra till kanske du undrar? Jo, det är ju utmärkt att använda om man får tag på en annan forskare som verkar forska på samma släkt och jämföra om det faktiskt är det eller inte.

Jag och min pappa kommer behöva använda den funktionen snart eftersom jag i höstas (efter ett datorhaveri) kopierade hans forskning och började jobba vidare på det, samtidigt som han också gjorde det… Ett tag kom vi ihåg att uppdatera varandra, men inte sen… Det resulterar i att vi nu har små olika skott åt olika håll som inte båda har i sitt träd… Denna funktion kommer rädda mycket forskning från förgängelsen…

Delar av min antavla. Bildkälla: Min Släkt.

Antavlan är bra! Täcker fel generationer vilket är mer än Holger. Gramps däremot kan skriva ut obegränsade antavlor, men de tar mer plats på pappret – fler papper.

En annan rolig funktion jag inte testat i något annat program är Statistik.

Här är lite statistik på det lilla test släktträd jag lagt upp för att testa programmet. Först hade jag väldigt lite data och statistiken blev väldigt skev. Men när jag lagt in födelse och död för alla jag redan hade, och min mormors äldsta syster för att justera “Medelålder vid första barnet” så känns det i alla fall lite representativt.

Sammanfattningsvis så verkar Min Släkt vara ett bra och användbart program! Bara en bug med bilderna då, men det kanske har något att göra med att jag inte har licensen för programmet.

Hoppas att ni har en bra helg!

Allt gott!

PS. Om du inte redan gjort det, så skriv upp dig på maillistan så får du tips om hur man släktforskar gratis.

3 thoughts on “Släktforskningsprogrammet Min Släkt

  1. Tack för uppmuntran, Lotti!
    Tack också för informationen om samkönade äktenskap i Min Släkt. Det enda sätt jag vet att göra det just nu är i Gramps, där man kan ha flera föräldrapar. Men det blir ändå inte helt bra, men man slipper i alla fall byta kön på folk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *