Släktforskning

Släktforskningsprogrammet Genney – är hon min vän?

Så, nu var det dags att utvärdera ett släktforskningsprogram igen! Jag har redan skrivit om Gramps (som jag använder mest), Holger (som jag började med på 90-talet) och Min Släkt. Nästa steg efter detta är Disgen. Har jag glömt något då? Tipsa gärna!

Precis som tidigare så testar jag demoversionen av programmen och det kan ju vara olikt hur det är i den licensierade produkten – bara en liten disclaimer där… 🙂

Släktforskningsprogrammet Genney

Att ladda ner Genney är lätt och bra. Det gick snabbt och smidigt från en snygg sida med damer i hatt! 🙂

Men sen hände inget när jag försökte starta programmet!

Trodde att det hade blivit något fel… Minimerade alla fönster jag hade uppe på datorn, och där, längst bak, fanns en liten artig fråga om vilket språk jag ville att Genney skulle prata med mig! 🙂 Det var ju en väldigt snäll fråga och tog udden av den frustration jag byggt upp kring att inte kunna skriva detta inlägg till er!

Introduktionen är tydlig och bra, man kan välja mellan att skapa ett nytt släktregister, öppna en GEDCOM-fil eller en säkerhetskopia. Enkelt tydligt och bra!

Jag valde att skapa ett nytt släktregister. Då fick jag direkt uppgiften att skriva in mina kontaktuppgifter som insamlare av information. Det har jag aldrig varit med om förut! Men det är väldigt bra att kunna se vem som gjort jobbet! Det kanske lät skrytsamt, men jag tänkte istället på papper och filer från andra släktforskare som man inte har en aning om vem det var eller hur man kan få kontakt med dem senare… Det är m.a.o. en genomtänkt funktion..

Bild av det som kallas biografi i Genney.

Inmatningen av uppgifter kring en viss person ser lite annorlunda ut jämfört med vad jag är van vid, det påminner lite om ett kalkyl ark!

Men annorlunda måste inte vara fel, och det jag hunnit testa verkar bara rätt! Det är lätt att mata in uppgifter. Det finns många möjligheter utan att vara krångligt. Det finns standardiserade församlingsnamn så att man får modern stavning på allt, väldigt praktiskt. Dock funkar det inte lika bra när man ska lägga in en plats med mer exakt adress än församling.

Att man också kan se fyra generationer av släktträdet är ju kanon! Det ger överblick och sammanhang! Särskilt viktigt när man har fyra Nils Nilsson på rad, vilket barnen har i sin släkt!

Del av översikten som finns på den ”vanliga” sidan i Genney

Som när jag skrev om Min Släkt så hämtade jag en GEDCOM-fil från när jag skrev om Holger. Denna gång funkade det ännu bättre, till och med bilderna kom med!

Det är här nånstans som jag känner att jag förstår varför så många rekommenderar Genney! Jag börjar bli kär! 😍

Det som i flera andra program kallas rapporter finns i Genney under Utskrift. Där finns flera olika alternativ, föredömligt sorterade under olika rubriker. Här kommer två exempel. Eftersom jag använder demoversionen så finns det stämplar över bilderna. De försvinner när man köpt och lagt in licensnyckeln.

Tycker att detta blir jättefint med bilderna. Här har jag ju inte lagt in alla anor, bara mammas linje, och morfars mor saknas. Därför antar jag att bilderna blir mindre när fler ska få plats. Oavsett så blir det fint!

Cirklar är bra att ha för att få överblick över många generationer.

Detta var en kort genomgång av släktforskningsprogrammet Genney. Jag är mycket förtjust och kan ha hittat en ny arbetskamrat!

Nu hoppas jag att du också känner för att testa Genney!

Hoppas att du har en bra helg!

Allt gott!

2 thoughts on “Släktforskningsprogrammet Genney – är hon min vän?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *