Släktforskning

Sven Petter i Sörre’

Efter tre veckors genomgång av olika släktforskningsprogram vänder jag nu tillbaka till min egen släkt.

Häromdagen satt jag och jobbade på en produkt till mitt bröllopspaket. Jag gjorde en PowerPoint presentation för att enkelt visa det man hittat i ett släktträd på t.ex. en bröllopsfest.

Jag gjorde en demoversion utifrån min pappa. Jag tar med en bild och några rader text, det ska vara lätt att läsa, bara en aptitretare… 😉

Jag har en bild på min farfars morföräldrar, Carl Johansson och Beata Lundberg i Rönnäng. Men, jag har ingen bild på min farfars morföräldrar, Sven Petter Andersson och hans fru som bodde på Bergegården i Sörred, Björlanda på Hisingen.

Då slog det mig att jag kunde kolla om det fanns någon på Svenskt Porträttarkiv. Tror att jag kollat förut, men där fylls ju på hela tiden!

Till min chock och stora glädje så fanns där en bild på Sven Petter! En man född 1818!

Det häftigaste med att se bilden är att jag tycker att jag ser släktdrag! Pannan, hårfästet och ögonen tycker jag mig se ända ner till mig och min bror, och självklart hos pappa. Sven Petter var min farfars farfar!

Att han ägde Sörred Bergegård, och att det var en stor gård, det visste jag, men det som stod därefter hade jag inte sett förut. Det verkar som om han satt i Göteborg och Bohuslän landsting 1871 och 1872!

Med hjälp av lite googlande hittade jag på Wikipedia att:

Göteborgs och Bohus läns landsting öppnades måndagen den 21 september 1863 på Börsen i Göteborg av dess ordförande, landshövding Olof Fåhræus. I Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning gick att läsa: “Länets landsting har i dag kl. 10 f. m. blifvit öppnadt. De utsedde ombuden från skilda orter samlade sig så småningom kort före den utsatta timmen. Man såg där allvarliga män af olika stånd, hvilkas hållning bar prägeln däraf, att de fattade betydelsen af det uppdrag, de emottagit, samt af den nya institutionen, som nu första gången trädde i verket.”

Detta var ju några år innan Sven Petter var med, men stämningen bör ha varit liknande. Han var vald av Västra Hisings härad. Däremot vet jag inte om han var dess ende representant eller ej, eller hur han valts. Det får jag forska mer om i framtiden. 1871 var det Häradshövding Christian August Swalander som var ordförande och 1872 var det Landshövding Albert Ehrensvärd d.ä.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7f/G%C3%B6teborg.jpg/1024px-G%C3%B6teborg.jpg
Börsen vid Gustaf Adolfs torg i Göteborg. Bild från Wikipedia.

Texten från Wikipedia ger ju lite av en bild av hur det var på mötet, men jag hade gärna satt mig bredvid honom på kuskbocken på vägen hem för att höra vad han tyckte om mötet! Själv tänker jag på den gång jag var med på kyrkomötet – det är stort och fint, och ger många tankar på vad som kan göras bättre!

I min jakt på en bild på Sörred Bergegården, som jag vet att jag sett, så hamnade jag på Carlotta – Göteborgs Stadsmuseums bilddatabas. Där hittade jag intressant information. Göteborgs Kommunfullmäktige fastställde 1991-01-31 att vägnamnet ”Volvo Bergegårds Väg” skulle ges till en ”väg till Volvos huvudkontor på f d Bergegårdens marker.” Släktsägnen säger att Bergegården var en av de första gårdar att köpas upp av Volvo. Dock fanns bostadshuset kvar till slutet av 1980-talet.

Detta var intressanta uppgifter som satte igång många tankar, som alltid med släktforskning!

Allt gott!

Lisa

One thought on “Sven Petter i Sörre’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *