Släktforskning

Präster i släkten

När min vän Martin Landgren prästvigdes sa någon: “Martin är fjärde generationen präst, och det är ju stort, men hans fru Maria, hon är fjortonde generationen prästfru!”

Så är det INTE i min släkt!
Men jag har några präster bland mina anfäder:

 • farmors mzormors morfars farfar Vincent Knutsson Lang/Långe levde ca 1630-1700. Kyrkoherde i Myckleby.
 • mormors morfars farfars farmors morfars far Anders Helgesson Bruhn levde 1600-1671. Kyrkoherde i Myckleby i 45 år.
 • mormors morfars farfars farmors mormors far Björn Jensön. Kyrkoherde i Morlanda på 1600-talet.
 • mormors morfars farfars farmors morfars morfar Peder Lauritzön som levde till 1625. Kyrkoherde i Myckleby i 51 år!
 • mormors morfars farfars farmors morfars morfars far Lauritz som levde till 1574
 • mormors morfars farfars farmors morfars mormors far Christiern Christiernsson levde till 1627. Kyrkoherde i Kareby.

Dessa är alla släkt med varandra. Prästyrket ärvdes ju ofta från far till son, tjänsten ärvdes från svärfar till måg och ibland ärvdes kyrkoherdetjänsten av den som gifte sig med sin företrädares änka – vilket kallas att “konservera änkan”. Det kanske låter osmakligt, men ofta var det nog ofta en bra lösning för alla. Änkan slapp flytta och fick försörjning för sig och barnen, och den nye kyrkoherden fick en tjänst – vilket nog inte alltid var helt enkelt.

Det exempel jag har på en “konserverad änka” i min släkt är kvinnan, som tillsammans med sin andre make, är ursprung till båda mina föräldrar; Malin “Mätta” Pedersdotter. Hon var dotter till förre kyrkoherden i Myckleby, Peder Lauritzön. Hennes förste make Nicolas Solamontanus ärvde alltså tjänsten efter sin svärfar. Tyvärr dog han året efter. Det var då det hände – hon som var kyrkoherdeänka gifte sig med sin bortgånge makes efterträdare.

Malin och Anders var jämngamla, 26 år, vilket inte var en självklarhet. Det kunde gå både uppåt och neråt i ålder i detta sammanhang. De fick 6 barn och enligt ett herdaminne – en bok där biskopen redovisade sina besök i olika församlingar – var allt i god ordning 1632, när Anders Helgesson Bruhn hade varit i tjänst i 6 år och de hade fått tre barn. Det låter som ett mysigt besök.

Myckleby kyrka. Byggnaden är sentida men min anfader Anders Helgesson Bruhns initialer finns på både predikstol och altaruppsats då de installerades när han var kyrkoherde 1626-1671. Bild från Wikimedia Commons.

Alla herdaminnen om släktens präster har inte var inte lika positiva. Svärfadern Peder Lauritzön fick hårda förmaningar 1594. Han skulle “akta sig för dryckenskap” och “skicka sig väl mot sin kvinna.” Det låter som en omsorgsfull präst, särskilt eftersom det sista sagts i enrum. Vi får hoppas att han tog sig samman innan Malin föddes 1600.

Allt jag vet om dessa familjer är hämtat från Folke Almegius bok ”Släkten Bruhn på Orust”. Det är ett litet häfte – men det var helt klart revolutionerande för min släktforskning när jag hittade det på sent 1990-tal. Det gav mig inte bara ovan nämnda, utan även några generationer till nere i Skåne.

Men jag inser att det måste finnas mer information att söka reda på, särskilt om Björn Jenssön och Lauritz som jag inte vet något alls om. Björn är ju spännande eftersom han var kyrkoherde i Morlanda på 1600-talet, och Maria Gustavsdotter har skrivit en bokserie om en fiktiv prästfamilj just där!

Morlanda kyrka, vars långhus två meter tjocka väggar är medeltida. Bild från Wikimedia Commons.

Jag har läst hela serien med stor behållning! Hon är en målande författare som förutom prästfamiljens liv beskrev kriget mellan Sverige och Danmark på ett sätt jag aldrig läst förut!

Du kan köpa alla böcker i serien hos Bokus. Om du klickar på denna länk och sedan köper inom 30 dagar så får jag en liten del av det du betalar för, utan extra kostnad för dig.

 • Ulrikas bok
 • Katarinas bok
 • Ebbas bok
 • Ylvas bok
 • Agnetas bok

Allt detta kom jag att tänka på när det bestämdes att jag ska besöka Kareby kyrka i sommar!

Kommer nog skriva mer om det här framöver…

Allt gott!

Lisa

https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Eric_Bi%C3%B6rck_kyrkoherde_i_Falun_1713-1740.JPG

Leave a Reply

Your email address will not be published.