Släktforskning

Husvagnar och soldattorp

När jag ikväll gick några hundra meter med min källsortering la jag märke till en sak: en stor, fin husvagn!

Jag har knappt varit i en husvagn, men den här såg väldigt rymlig och trevlig ut!

Egen bild och ingen reklam!

Men vad har då husvagnar att göra med släktforskning?

Jo, som ni vet så går ju tankarna inte alltid helt rakt, så istället för att drömma mig bort till någon strand så skriker min tanke: husvagnen är ju lika stor som ett soldattorp!

Som sagt, inte helt rakt! 😜

Bild lånad från Wiki-rotters sida om soldattorp.

Soldattorp var enligt wiki-rötter:

Soldattorp kallas ett torp som byggts åt och användes av en indelt soldat. Ett soldattorp bekostades av roten som anställde soldaten och skulle enligt stadgan vara 8 x 4 meter och sju stockar högt (cirka två meter). Denna specifikation bestämdes av krigsmakten för att soldaterna skulle få likvärdiga bostäder. Åtskilliga av de gamla soldattorpen finns kvar efter att indelningsverket upphörde 1901 och används i dag mest som sommartorp.

In- och utflyttning skedde vanligen vid midfaste(15/20 mars) eller vårfrudagen (25 mars). Då verkställdes en “syn”, det vill säga inspektion, att allt var i sin ordning. Dessutom genomfördes en “torpsyn” vart tredje år även om samme soldat bodde kvar. Totalt fanns 35 000–40 000 torp av dessa slag vid varje tillfälle under indelningsverkets tid.

Torpbesiktning. Färglitografi av Viktor Ludvig Emmanuel Sparre ur »Scener ur indelta soldatens lif tecknade af V. L. E. Sparre, text af G. Nyblaeus» (1866). Bild från Wikimedia commons. Public Domain.

Även på Wikipedia finns intressant information som att soldaten hade rätt till en liten åker, koltäppa, en liten bit skog att fälla ved i och en hage att skörda ”två sommarlass hö” från. De hade oxå rätt till en ko, några höns och några får eller en gris.

I fredstid arbetade soldaten på gården där soldattorpet låg, som alla andra torpare.

Den gård i min egen släkt som jag forskat mest på nyligen är Myrebacka i Kareby socken. Det var oxå ett rusthållshemman och stöttade soldaten Fröjd som bodde på deras ägor. De verkar ha varit goda vänner för Evert Fröjd är dopfadder till nåt av barnen. Området heter Fröjdens än idag!

Jag minns att mina barns farfars farmors mor Stina Mälström föddes i ett soldattorp i Mälby, Sala kommun, Västmanland. Min egen forskning om det försvann i en datorkrash förra sommaren. Men jag kommer ihåg att det var så, och jag får hjälp av Västerfärnebo hembygdsförening! De har skrivit lite om hennes far Lars Fredric Holmström Mälberg Mälström!

De har även med en fin skylt som jag antar finns i huset:

Nr 145 Mälström

Huset finns vad jag förstår kvar än idag, även om det säkert ser annorlunda ut än när Stina föddes där på 1840-talet.

Jag tycker att det ger en insikt om hur tufft det kunde vara. Det kunde bo många på de där 32 kvadratmetrarna, och den där husvagnen är nog bra mycket mer bekväm, även om den inte är 4 meter bred! 🙂

Har du forskat på soldater och besökt soldattorp? Eller har du kanske ett till sommarstuga? Berätta i kommentarerna!

Allt gott!

Lisa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *