Släktforskning

Lättlästa otydligheter

Nu ska jag berätta en historia ur mitt släktforskande som kan hjälpa nybörjare, och bli en påminnelse för dem som forskat ett tag att det inte alltid är som det först såg ut!

Det börjar med att jag sitter och forskar åt en vän och kommer till denna bild:

Skärmdump från ArkivDigital. Källa: BiS, Befolkningen i Sverige 1840-1947 (ArkivDigital) AID: r5.p98925018.

Många barn under lång tid!

Tänkte: Oj! Det var många barn under lång tid!
Johanna, Erik, Olga, Nils, Ruth, Nils, Ellen, Ebba och Anna! Födda från 1889-1910! Oj vilket tungt liv murarhustrun Anna måste ha haft det! De arrenderade ju en gård också, samtidigt som maken arbetade som murare – vilket antagligen betydde att det var hon och barnen som skötte gården Skummerhus.

Jag började min utredning av alla dessa barn med att kopiera avskrifterna från ArkivDigital (jag hade börjat med att söka efter Anna Teresia i “Befolkningen i Sverige 1840-1947). För ovanlighetens skull började jag lägga in dem i ett ordbehandlingsdokument för att där ta bort “Födelsedatum” och “Födelseort normerat” och sedan kunna lägga in dem smidigt i släktforskningsprogrammet.

Det var för väl, annars hade jag nog krånglat till det för mig själv!

Att barn skrivs in i dubbla rader är ju inte ovanligt så jag tänkte inte så mycket på det först, men när det skulle ha fötts en pojk i september och en i november anade jag ugglor i mossen! Här var det något som inte stämde!

Då kollade jag längre till höger och upptäckte att där fanns anteckningar vid båda dessa pojkar:

Skärmdump från ArkivDigital. Källa: BiS, Befolkningen i Sverige 1840-1947 (ArkivDigital) AID: r5.p98925018.

Fäder som dök upp vid dop

Det visade sig alltså att det var döttrarna Johanna och Olga, och inte mamma Alma som var mödrar till dessa barn! Båda gossarna, eller ska man säga pågarna (det är ju ändå i Skåne!), hade ansvarstagande fäder som kom till barnens dop och erkände sig som fäder. Nils Birger Alberts föräldrar var trolovade – i alla fall vid dopet – och så var det faktiskt även för Erik Gösta. Föräldraparen gifte sig sedan med mindre än en veckas mellanrum, men i olika församlingar!

Erik Göstas föräldrar vigdes i Ausås av prosten Anders Hansson Ljunghoff. Hans handstil var vacker, men mycket darrig, trots att han inte ens var 60 år fyllda. Här är en liten bild på honom:

Midsommarbröllop

För Nils Birger Alberts föräldrar, Olga och Nils Sigfrids vigselnotis finns en liten ovanlig notis, nämligen klockslag för vigseln!

Skärmdump från ArkivDigital. Strövelstorp (L, M) CI:9 (1895-1912) Bild 1660 / sid 33 (AID: v350279.b1660.s33, NAD: SE/LLA/13377)

De vigdes i prästgården klockan fem fredagen den 1911-06-23. Det är lätt att drömma sig iväg och tänka att det måste ha varit ett romantiskt midsommarbröllop i all sin enkelhet! Midsommarafton var ju alltid den 23/6 fram till 1953 i Sverige, och det är troligt att de planerade just ett midsommarbröllop!

Hitta en bröllopspresent som gläder många! hurskajagslaktforska.com/brollop

Det var ju inte ovanligt med vigslar i prästgården, för oss kanske det låter konstigt med vigsel i någon annans hem, men samtidigt var det en officiell plats, och inte bara prästfamiljens hem. Det är mycket möjligt att de valde att ha vigseln i prästgården eftersom de redan hade barn, men det var vanligt att vigas hos prästen även om man inte hade eller väntade barn. Jag har flera exempel på det i min egen släkt då både min morfars och farmors föräldrar vigdes i Gustaf Klingners hem i Majorna.

Ausås prästgård finns kvar än idag och är byggnadsminnesförklarad. Bild är tagen av Marianne58 och hämtad från Wikimedia.

Det är alltid roligt att gräva i kyrkböcker och andra källor för att hitta mer historier och kunskaper! Det spelar nästan ingen roll alls att det inte är min egen släkt, det är lika roligt ändå!

Jag inledde ju detta blogginlägg med att kalla texten lättläst, och även om den är det för mig så inser jag att den inte är det för alla. Därför vill jag tipsa om detta blogginlägg om att tyda gammal handstil,

Allt gott!

Lisa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *