Släktforskning

Släktforskningsprogram på svenska

En ständigt återkommande fråga i släktforskarkretsar är “Vilket program är bäst?”

Alla önskar att det fanns ett enkelt svar på det, men precis som vi människor är olika så passar olika program oss olika bra.

Vissa vill ha enklaste enkla och andra vill kunna strukturera informationen på avancerade sätt. Det finns program som passar alla. Många använder också flera program samtidigt, bland annat för att ha tillgång till olika sorters utskrifter.

Det finns ett programspråk som heter gedcom som kan överföra filer från ett program till ett annat, eller en släktforskare till släktforskare. Det är bara att exportera/importera under programmets arkivflik.

Jag har skrivit om flera släktforskningsprogram på svenska på bloggen tidigare. Här kommer en sammanfattning av dessa. De står inte i någon särskild ordning. Läs och se vad som kan passa dig!

Släktforskningsprogrammet Gramps

Gramps är ett internationellt släktforskningsprogram som också finns på svenska- Det är “OpenSource” – gjort av engagerade släktforskare och programmerare som vill att programmet ska vara gratis. Det har många möjligheter och går att forma på många sätt efter egna behov. Gramps är det program jag själv använder. Läs min genomgång av Gramps här.

Släktforskningsprogrammet Min Släkt

Min Släkt är ett enkelt program. En funktion jag uppskattade var statistiken. Det är intressant att se meddelivslängd och liknande.
Läs min genomgång av Min Släkt här.

Släktforskningsprogrammet Genney – allt du behöver?

Genney är, precis som de flesta andra program som nämns här producerat i Sverige, i Skåne om jag förstått det rätt (men är inte säker!). Det är ett snyggt enkelt och tillräckligt kraftfullt program! Version 3 av programmet lanseras någon gång under hösten 2020.
Läs min genomgång av Genney här.

Disgen – bästa släktforskningsprogrammet på svenska?

Efter att jag började med Holger i tonåren så bytte vi till Disgen, och min pappa använder det fortfarande (vi forskar mycket ihop). Det är ett mycket bra program, bra kartintegration (som iofs finns i andra program också) och andra funktioner. Det är bra, men notera frågetecknet i slutet av rubriken!
Läs min genomgång av Disgen här.

Jag hoppas att denna genomgång kan vara till hjälp för di i ditt letande efter program som funkar för dig. De finns alla i gratisversioner så testa dig fram så du kan se själv vad som passar dig!

Allt gott!

Lisa

Vilket släktforskningsprogram passar dig?

One thought on “Släktforskningsprogram på svenska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *