Släktforskning

Emigrantforskning åt alla håll

Alltså det här med emigrantforskning! Det är helt klart inte lätt! Eller ja, ibland är det som när jag sökte på Alfred som ämnade sig till Nordamerika. Det blev ju en enkel, dock tragisk forskning.

Men så är det ju långtifrån alltid.

Familjesägen

På senaste har jag försökt dra i en gammal familjesägen som säger att mormors morfars morbröder gjorde sig stora pengar i Klondike och kom tillbaka och köpte en gård till sin storasyster efter att hennes man sjabblat bort sin fädernegård (eller blivit lurad, men det är en senare historia).

Det låter ju som en väldigt spännande historia, och jag har börjat gräva i den, men jag lovar inte att jag kommer till botten med det i detta inlägg! 🙂

Bild från Wikimedia där guldgrävare väntar på att sälja sina guldklimpar.

Egentligen kan ju båda påståendena vara sanna.

  1. Bröderna kan ha tjänat storkovan i Klondike (även om det egentligen inte fanns mer guld i Klondike än vad som behövdes för guldgrävarnas mat och husrum (källa)).
  2. De kan ha köpt en liten gård till storasyster Amalia och hennes familj.

Klondike

Klondike låter ju väldigt spännande, det har ju som ett guldskimmer omkring sig! 😉 Fast egentligen var det nog långt ifrån guld och gröna skogar utan mest hårt arbete där uppe i Alaska. Problemet med den del av sägnen är att gården Lilla Espholmen i Romelanda köptes 1872 och guldrushen i Klondike startade inte förrän 1896. Så om de tjänade pengar där så gjorde de det efter att de köpt ett hus till Amalia.

Gården Lilla Espholmen

1872-03-30 flyttar Amalia, hennes man och sju barn in i Lilla Espholmen i Romelanda socken, Kungälvs kommun.

Vi besökte den på vår Släktsemester och det var en väldigt vacker och fridfull plats med betande Highland cattle (små och långhåriga).

Källa från ArkivDigital: Romelanda (O) AI:13 (1866-1877) Bild 60 / sid 30a (AID: v1942.b60.s30a, NAD: SE/GLA/13432).

Det är ju inte helt lätt att läsa, men det står att ägaren till 1/8 mantal är “Alfred Brulin i Americka”, och Olof Kihlman, Amalias make, är arrendator.

Men redan 1881 flyttar grannpojken in och köper gården (Romelanda (O) AI:14 (1878-1884) Bild 46 / sid 41 (AID: v1943.b46.s41, NAD: SE/GLA/13432)). Om det hade ekonomiska skäl eller om Olof som sen står som backstugusittare inte kunde ta hand om gården rent fysiskt efter att äldste sonen Anders (min mormors morfar) flyttat till Göteborg vet jag inte.

Det konstiga är ju att Alfred inte nämns mer här.

Emibas

Genom databasen Emibas och Ancestry så kan jag se att Magnus Alfred Bruhlin född 1841 emmigrerar 1859 med barken Maria Matilda direkt från Göteborg till New York tillsammans med bara en annan passagerare. Det måste ha varit ett rejält äventyr!

Men efter det har jag inte hittat något enda tecken på hans vistelse i Amerika. Med största sannolikhet så bytte han namn…

Men, han var inte den enda brodern som lämnade landet…

Fler bröder emigrerade

I familjen Bruhlin, med föräldrarna Torbend Bruhlin och Greta Engela Fernström, föddes barnen: Carl Edvard, Britta Lovisa, Anna Justina, Amalia* Justina (min mormors morfars mor), Emanuel, Johan Ferdinand, Theodor Leonard och Magnus Alfred. Flera dog unga, två av döttrarna, Britta Lovisa och Amalia Justina gifte sig och fick familj.

Hagakyrkan 1860. Torbernds hus låg på baksidan av huset till höger. Källa: Göteborgs Stadsmuseet i samlingen Carlotta. Common Domain.

Torbent flyttade på sin ålders höst till Göteborg och den nya stadsdelen Haga. I hans bouppteckning och testamente kan vi se att han ägde ett trähus i korsningen Husargatan/Haga Östergata (ett kvarter från dagens Café Husaren med de stora kanelbullarna).

Men i fadern Torbents bouppteckning 1866 står det om alla tre levande söner, Carl Edvard, Emanuel och Magnus Alfred, att de är “alla vistandes å okände utrikes orter”.

Skärmdump från ArkivDigital. Källa: Göteborgs Rådhusrätt och Magistrat före år 1900 (O) EIIIa:104 (1866) Bild 758 / sid 1505 (AID: v67750.b758.s1505, NAD: SE/GLA/12098)

Det konstiga är att i hans testamente som skrivits ett knappt år innan hans bortgång nämns även sonen Johan Ferdinand som boendes utomlands, men han nämns inte alls i själva bouppteckningen.

Carl Edvard Bruhlin

Carl Edvard flyttade från föräldrahemmet till Tjörn och gifter sig där 1846 med Anna Britta Andersdotter. De får två söner på Tjörn, Antonius och Gustaf Adolf. Sedan flyttade familjen till Öckerö och där föds ytterligare 6 barn: Maria Elisabeth, Nilena, Amalia Justina (precis som sin faster tillika min mormors morfars mor), Adolf Ferdinand, Adolf Ferdinand och Emma Kristina.

I husförhörslängden för Öckerö 1855-1861 sid 198 står det något om “För … mot 7:e budet. Enskild skrift 14/71861”. Eftersom sjunde budet handlar om stöld så gissar jag att han gjort sig skyldig till stöld och fått skrifta för det. Enskild skrift innebär att i enskildhet bekänna för prästen vad man gjort och få kyrkans förlåtelse för det.

I nästa husförhörslängd blir det tydligt att Carl Edvard emmigrerat till Nordamerika, men han verkar inte ha tagit ut flyttbevis. Anledningen till att jag tror det är att det står att han “Lärer vistas i Amerika”. Kanske stack han efter att han blivit ertappad med stöld? Kanske inte så lätt att få uppdrag
som smed om folk var rädda att han skulle stjäla… Frun och barnen bodde kvar i huset på Öckerö.

Så nu blir det alltså dags att reda ut när han åkte och vart. Jag vet redan att han inte går att hitta honom i emigrantregistret som finns i ArkivDigital. Eller ja, han finns med 1899 när han reser tillbaka till USA efter ett besök i Göteborg, men ingenting om när han reste första gången.

Det som är intressant var att hitta var i USA han bodde. Det var i Menomanie, Wisconsin. För att få reda på mer om staden sökte jag på Wikipedia och hittade mycket intressant information om Menomanie. Det var en stad som byggdes på skogsindustri, men det stora sågverket stängdes 1901 så så kanske vända han tillbaka till Göteborg efter det.

Det kanske låter som ett misslyckande att komma tillbaka, men jag kan inte låta bli att tänka att det var ett bevis på att det gått så bra för honom att han faktiskt hade råd att resa hem igen, det var inte alla emigranter som hade det ens…

Carl Edvard Bruhlin dog av ålderdomssjukdom 81 år gammal 1905-05-12 i Gbg Karl Johans församling, fortfarande skriven på Öckerö…

Emanuel Bruhlin

Emanuel flyttade till Gbg Domkyrkoförsamling 1851-10-14. Men någon gång innan 1883 flyttade han någon annanstans utan att begära ut flyttbevis. Därför står det att han överförts till obefintlighetslängden, men utan datum. Vi vet utifrån hans fars testamente och bouppteckning att han var utomlands 1865 och 1866.

Jag söker på Ancestry, men hittar ingenting säkert. Det enda som jag inte kan förklara bort är detta:

En E Brulin som bor i Illinois, USA, 1857. Det skulle mycket väl kunna vara vår Emanuel, men det är ju inget säkert! Skärmdump från Ancestry.com.

Jag söker på FamilySearch, men den enda Brulin jag hittar där är hans storebror när denne bodde på Öckerö. Många Berlin hittar jag däremot! 🙂

Hörde om ABillionGraves idag på en podd så jag testade det med, men ingenting intressant kom upp!

Jag känner mig därmed besegrad och ger upp att leta mer efter Emanuel Brulin, i alla fall idag.

Johan Ferdinand Bruhlin

För att krångla till det ordentligt så finns det en son till i familjen som emigrerat, men han nämns inte i faderns bouppteckning, vilket ju verkar konstigt.

Det som gör det ännu mer konstigt är att han nämns i faderns testamente som skrivs 10 månader innan hans död.

Vad hände med Johan Ferdinand däremellan? Eller glömdes han helt enkelt bort??

Family Search ger inga svar, inte heller ABillionGraves. På Släktdata hittar jag inget om Johan Ferdinand, men en hel del om syskonbarnen på Öckerö!

ArkivDigital berättar om hans tid i Sverige: Johan Ferdinand lämnade föräldrahemmet någon gång 1849-1852. Samma period som alla utom yngste brodern lämnar hemmet.

Johan Ferdinand var lärling hos Spegelfabrikör Johan Henr. Ruthenbeck i Uddevalla. De höll till i Tullhuset. Han beger sig därifrån 1852 (Uddevalla (O) AI:10 (1843-1850) Bild 125 / sid 241 (AID: v2193.b125.s241, NAD: SE/GLA/13595)). Kanske var denne fabrikör en vän eller bekant till pappa glasmästaren?

Han bör i alla fall ha varit omtyckt eftersom tre syskonbarn fick heta Ferdinand, däribland min mormors morfar Anders Ferdinand Kihlman!

Det verkar vara det jag kan hitta på bröderna Bruhlin idag. Måste erkänna att jag är lite besviken på att jag inte hittade mer. Vet att det finns lite fler trådar att leta på, men det får bli i ett annat blogginlägg, och en annan dag!

Allt gott!

Lisa

One thought on “Emigrantforskning åt alla håll

Leave a Reply

Your email address will not be published.