Släktforskning

Årssammanfattning 2020

Jaa, mycket har skrivits om 2020, och mycket kommer nog skrivas i framtiden. Mitt i all sorg över vad som hände det året så kan jag ändå, ur ett historiskt perspektiv, känna en viss liten tacksamhet för att få uppleva detta skeende. Det är ju med stor sannolikhet en förändringens tid som kommer pratas om länge.

Men det var ju inte det jag skulle skriva om idag! Jag ska ju svara på frågorna som jag skrev om förra veckan i Årssammanfattning!

Vad har du forskat på under 2020? Vilka grenar, orter eller perspektiv har du utgått ifrån?

Jaa, vad har jag forskat på egentligen? Jag bestämde mig ganska tidigt för att försöka reda ut lite amerikafarare. Det gick väl lite så där… Inga långa lyckade öden i Amerikat i alla fall… Lite blev det ju i alla fall med Alfred ämnade sig till Nordamerika och Emigrantforskning åt olika håll. Årets stora projekt har nog varit det jag gjort om Myrebacka som vi besökte i somras.

När jag kollar på förra årets årssammanfattning så ser jag att jag så skrev att jag ville “bli ”klar” med Hålanda, och forska framåt i tiden till nu levande släktingar, både på den och andra grenar”. Det har jag nog inte helt lyckats med, lite framåt i tiden har jag gjort, men inte så att jag känner att jag är klar med “allt”.

Gjorde du något med släktforskningen 2020 som du inte gjort förut?

Det skulle väl vara emigrantforskningen då, även om det inte gav så mycket resultat och därför inte blev lika intressant som jag hade hoppats. Men jag har inte gett upp! -)

Vad har berört dig mest?

Det var en bra fråga i år, är kanske fortfarande mest berörd av det jag skrev om förra året, att min mormors farfar hade 8 äldre syskon som han aldrig fick träffa, att barnadödligheten var såå stor, och i min egen släkt! Annars är det nog de tre familjerna som bodde på en rundbyggd gård i Myrebacka, så nära, men enda med separata marker och trädgårdar närmast huset. Tänk om man hade kunnat få se hur det såg ut, och hur de var släkt med varandra…

Myrebacka i Kareby 1821. Bilden är en skärmdump från Lantmäteriets historiska kartor.

Minns du något som förvånat dig?

Att jag kunde klura ut vilket torp min farmors farfars mormor och morfar bodde. Så längesen, men ändå kan man veta helt var de bodde! Tyvärr verkar det inte finnas något kvar av torpet, men kanske en jordkällare.

Har du läst några böcker om släktforskning eller kring sin släkt 2020?

Nej, tyvärr inte. Har inte kommit mig för att be bibliotikarierna lämna ut några böcker 2020. Har bara hållit mig borta från allt som är icke nödvändiga kontakter… 🙁

På vilket sett har du delat med dig av din släktforskning?

Här på bloggen såklart! 🙂

I julas fick min bror och svägerska ett släktträd. De blev glada och barnen blev nyfikna! Nu håller jag på att gräva djupare åt dem! <3

Vad ser du fram emot att gräva djupare i nästa år?

Åh, så mycket! Att klura ut mer om släktförhållandena kring Myrebacka, och alla emigranter, så egentligen är det bara att fortsätta på allt jag redan gjort…

Hoppas att dessa frågor och svar kan inspirera dig att ta tag i att utvärdera din släktforskning, och blicka framåt!

Allt gott!

Lisa

Digitala släkttavlor att skriva ut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *