Släktforskning

Släktforskning Live

Vill du se på när andra släktforskar?
Vill du kunna hjälpa andra i en live video som andra kan se?

Då har jag ett tips till dig!

Denna våren har jag och Lilie Drugge (studiecirkelledare på Vuxenskolan Sjuhärad) släktforskat live på Hur ska jag släktforskas Facebooksida.

Lilie och jag hittade varandra för ett drygt år sedan, vilket jag har skrivit om i nyhetsbrevet. Vi är femmänningar; min mormors farmors mor är hennes mormors mormors faster.

Syskonen Johanna Carlsdotter och Sven Carlsson, senare kallad Svante, växte upp i Skaraborg, i det som nu är Grästorps kommun. De flyttade båda via Angered till Askim, söder om Göteborg. Där dog Svante ung (efterlämnade änka och två små döttrar). Systern med familj hade då redan flyttat in till Göteborg, och familjen växte på den sidan. Men min anmoder Emma Kristina Åkerström föddes i Litsegården i Askim, bara två kilometer från mitt eget föräldrahem.

Tillsammans reder vi ut det vi inte hittat på vår gemensamma släkt. Det var längesen vi båda forskade individuellt på denna släktgren så ibland blir man förvånad över det man inte visste att man redan antecknat! 😉

Här kommer en lista med länkar över det vi gjort:

Session 1 23/3:

Vi gick igenom vad vi redan vet om familjen och letade ättlingar till äldsta brodern. Vi kollade på kartor och jag blev rörd av hur nära jag varit utan att veta om det! Yngsta systern Anna Beata fick mycket av vår uppmärksamhet. Vi försökte hitta föräldrarna efter att de lämnat Billdal – hittade dem i Göteborgs Domkyrkoförsamling. Carl dog snart och Kjerstin hamnade i obefintlighetslängden. Se videon här.

Session 2 6/4:

Vi fortsatte till syskonen till våra gemensamma anor och Anna Beatas son Carl Levin emigrerade till Amerika, men hur vi än sökte så hittade vi honom inte. Se videon här. Den filmen hamnade av okänd anledning på min privata Facebook sida, men jag hoppas att det går att se ändå!

Session 3 20/4:

Vi gick bakåt på mamma Kjerstins sida. Lilie hade en födelseort, men ingen källa. Hon började leta från det datumet och framåt. Jag letade från tiden de bodde i Billdal och bakåt. Många flyttar senare hittade vi att det stämde! Men hon hade minst tre olika “födelseförsamlingar” och hennes födelsedatum hade “flyttats” från mars till januari… Det tog 1,5 timmar att reda ut det. Vi använde register flitigt, men Kjerstin Pettersdotter kan stavas på många sätt och felaktiga födelseorter hjälper inte! Men följer man en person steg för steg kan man säkerställa att det blir rätt!
Se videon här.

Vi kör på tisdagar, varannan vecka. Nästa gång blir 18/5! Håll utkik på Hur ska jag släktforskas Facebook sida!

Du får gärna kolla, kommentera och hjälpa oss att forska!

Vi kommer att hålla på så länge vi tycker att vi kommer någonstans med vår släkt. I framtiden hoppas jag kommer släktforska tillsammans med andra!

Vill du vara med? Gillar du idén?

Är det något som du och dina släktingar brukar göra? Det är något som jag rekommenderar! Särskilt eftersom det är enkelt att gå tillbaka för att kolla att man skrivit ner allt man hittat! 🙂

Allt gott!

Lisa

Leave a Reply

Your email address will not be published.