Släktforskning

Källkritik med Michael Lundholm

Detta är avsnitt tre av podden Släktforska.

Michael Lundholm, professor på Stockholms universitetet, hade ett föredrag om detta på Släktforskardagarna i Borås 2019. Tyvärr var jag inte där, men jag hittade det på Youtube och det är mycket lärorikt!

När vi sen haft kontakt kring Genealogiska Föreningens sommarcafé förra sommaren kom jag på att han vore en perfekt gäst till podden Släktforska!

Michael har skrivit en handbok för Släktforskarförbundets räkning (den finns att köpa här: Källkritik och källhänvisnigar).

Källkritik och källhänvisningar

Intervjua dina släktingar och skriv ner det de berättar!

Använd samtida källor!

Ange alltid källor så att andra kan kontrollera det – annars saknar informationen värde.

Källhänvisningar

Källhänvisningar ser olika ut i ArkivDigital och i Riksarkivets Digitala forskarsal.

Man kan använda de lättkopierade källorna från webtjänsterna när man dokumenterar sin forskning men om man ska dela med sig av sin forskning i t.ex. en genealogisk tidskrift så behöver de vara enligt enhetligt uppsatta regler. Använd då källhänvisningar från NAD=Nationell ArkivDatabas.

Det är viktigt även för att vi inte vet hur arkiven kommer se ut i framtiden.

Hur dokumenterar vi moderna källor som Birthday.se och Ratsit.se? Som de är eller ordentligt med datum och vilka sökkriterier som användes för att hitta informationen.

Michaels nybörjartips:

Prata med släktingar, skriv ner vad de säger och när de sa det. Skriv på papper eller i ett ordbehandlingsprogram först.

Undvik andras släktträd på nätet.

Köp en bra handbok i släktforskning. Två exempel är Eva Johanssons från Släktforskarförbundet och Håkan Skogsjös Släktforska på riktigt från ArkivDigital.

Gå en kurs och lär dig grunderna i släktforskning. Efter det, när du har något att stå på så kan du kolla på andras släktträd. Allt för ofta kan det bli ”Finn fem fel” i de träd man hittar online.

Hoppas att detta ger dig minst lika mycket som det gav mig!

Lycka till med din släktforskning!

Allt gott!

Lisa

Andra spelare: AnchorGoogle Podcasts Overcast Pocket Cast Radio Public SpotifyApple Podcast RSS

Poddens Facebookgrupp: Släktforska!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *