Släktforskning

Fars dag!

Idag är det dags att fira alla våra fäder!

Vilka var dina anfäder? Har du gamla fotografier på dem?

Jag har tidigare delat med mig av de bilder jag har av min direkta kvinnolinje i bilder.

Idag är det dags att ge ansikten av mina manliga förfäder. Det är något jag aldrig ens tänkt på att skriva om, det är ju så personligt, men samtidigt finns det fina saker att berätta om dessa män.

  • Pappa
  • Farfar Olle Svensson
  • Farfars far Karl Svensson
  • Farfars farfar Sven Petter Andersson

Pappa

Min och pappas favoritbild av honom, ombord på familjens träbåt Aurora i Örsviken, Kullavik, Halland. Foto: Lisa Holmblad.

Min pappa betyder väldigt mycket för mig, på många sätt! Jag har alltid varit pappas flicka och i ärlighetens namn har jag nog haft honom runt mitt lillfinger många gånger! 😉

Han betyder också mycket för min släktforskning, både genom att han hade intresset från början, har lärt mig mycket om hur man gör och forskat mycket både på sin egen och mammas sida. Än idag hjälper han mig tyda gamla texter, och gläds med mig när jag hittar något nytt!

Farfar Olle Svensson

Min farfar Olof Svensson, alltid kallad Olle. Fotograf okänd.

Min farfar Olof Svensson föddes i Göteborg. Han blev tidigt föräldralös och uppväxten med mor och två systrar var tuff ekonomiskt.

Olle var friidrottare och tränade på Slottskogsvallen i unga år, tills han träffade farmor och prioriterade om. Han lär ha varit väldigt snabb i starten på löpning.

Började arbeta på Götaverkens kontor. Kom snart över till Göteborgs Specialmaskiner på Surbrunnsgatan, där han arbetade fram till pensioneringen.

1934 köpte han och farmor en bit mark i Sandlyckan av bonden Erik Nilsson. Tre ammorteringskvitton finns kvar som visar att marken slutbetalades 19 januari 1947. Där byggdes först en liten stuga, stor som en byggbarack. Sen byggdes “sommarstugan” som hade två rum och kök. 1964-65 byggde farfar och pappa tegelhuset som ännu finns kvar.

Farfar var mycket tystlåten, men bilder visar en skämtsam sida. Han ärvde sin fars händighet och sin mors sätt att alltid arbeta hårt för att familjen ska överleva och ha det bra.

Farfars far Karl Svensson

Karl Alfred Svensson i unga år.

Karl föddes 1865 på Bergegården i Sörred, Björlanda på Hisingen. Han var nummer 8 i en syskonskara av 11 barn, där 10 överlevde till vuxen ålder, men bara fem bildade familj.

Karl seglade några år på “sjön” som timmerman. Han var “Duktig i händerna”. Hade vid något tillfälle blodförgiftning i tummen, men överlevde. Arbetade efter sjön som timmerman på Kielers verkstad (Götaverken).

Karin, äldsta dottern berättade att de hade den finaste brevlådan i hela Masthugget. Den var gjord i trä och texten Timmermannen Karl Svensson var så vackert utskuret. Hon var 13 år när Karl gick bort.

Karls familj var inte nöjd med hans val av livskamrat så när han gick bort tog de hand om begravningen och begravde honom i en grannes grav.

Farfars farfar Sven Petter Andersson

Sven Petter Andersson, “Sven Petter i Sörre”

Sven Petter föddes 1818 på Bergegården i Sörred, Björlanda församling i Göteborg. Det var en stor gård och som hemmansägare där fick han stort inflytande 1871 och 1872 valdes han därför som en av socknens representanter i landstinget. Läs mer om det här.

Sven Petter levde ett långt liv och gick bort på Bergegården 1902.

Hoppas att du har haft en bra Fars dag!

Allt gott!

Lisa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *