Släktforska! Släktforskning

Avsnitt nummer 10 – Årsutvärdering och lyssningstips

Detta är avsnitt 10 av podden Släktforska!

Idag får ni hela mina anteckningar eftersom jag ändå skrivit ner det mesta av det jag ska säga. Länken att lyssna på poddavsnittet finns längst ner, men enklaste sättet att lyssna är ju att prenumerera på podden i sin poddapp!

Hej och välkommen till 2021 års sista avsnitt av podden Släktforska!

God fortsättning på julen! Har du haft en fin julhelg?

Jag är verkligen nöjd med hur julen blev. Självklart hade jag som många andra gärna träffat fler människor i år, men vi åt mat vi tycker om och jag fick förgylla julen med en glittrig tomteluva hos vårdtagarna på jobbet! Det var fint!

Podden går framåt, och det är så kul! Drygt 2000 har laddat ner podden vid det här laget!

Jag vet mycket väl att ljudet har sina svagheter, men jag försöker få det bättre för varje gång och hoppas att ni märker det!

Idag har jag gjort ett litet pausljud för att visa att vi går från ett ämne till ett annat hoppas att ni gillar det!

Om du har några frågor eller vill bidra med en historia till podden så gå in på anchor.fm/slaktforska. Där finns en knapp som heter ”Message” klicka på den så kommer det upp en ruta där du kan sätta igång en inspelning som skickas till mig. Det vore jättekul att höra dina frågor och berättelser!!

Årsutvärdering

Jag tror att nyåret är en bra tid att reflektera över året som gått och hur man vill leva sitt liv. De senaste åren har ju varit svåra på många sätt, och det har varit svårt att planera. Kanske är släktforskningen ett område i livet som är lite enklare att planera?

Jag har i ärlighetens namn inte forskat så mycket på min egen släkt under året som gått. När, dagjobb, företagande, podd och framförallt barnen fått sitt har det inte funnits någon ork kvar. Men jag forskade på min brors svärfars sida i somras och hittade mycket intressant – och det finns mycket mer att gräva i där! Jag hittade tre syskon som bör vara barn till en adlig man, och enligt rykten fanns det jämlikar som försökte få honom att erkänna dem, men hur kan jag få det bekräftat?!

Nästa år skulle jag vilja fortsätta med brorsans svärmor och gräva mer i hennes släkt i norra Bohuslän. Det är alltid intressant att utforska nya områden!

Därför har jag en liten present till dig, en årsutvärdering för din släktforskning!
Det är något som jag gjort på bloggen de senaste åren, och i år har jag gjort det till ett formulär som du kan fylla i på Canva. Canva är ett bildredigeringsverktyg som finns online. Du kan också ladda ner en pdf fil, skriva ut den och fylla i för hand.

Klicka här för att komma till mallen i Canva: Mall för årsutvärdering 2021

Lyssningstips:

Jag har lyssnat på flera väldigt intressanta poddar och radioprogram på senaste som passar ihop med släktforskning de senaste dagarna!

Först var det Historiepoddens avsnitt som kom i söndags, nummer 382 ”Guldrushen i Kalifornien 1848-50.

Daniel Hermansson och Robin Olofsson, två historielärare, tar upp en av alla guldrusher i Nordamerika och det är väldigt intressant!

Jag har kollat allt för mycket på tv-serien Gold rush för att inte ha koll på hur guldvaskning går till, men däremot hade jag ingen aning om att det var flera guldrusher innan Klondike 1896! Robin och Daniel nämner att det fanns en i Georgia 1830 och en i Colorado strax efter.

Varför tycker jag då att detta är så intressant? Jo, för 1872 köpte Alfred Bruhlin, min mormors morfars morbror en liten gård till sin syster som hade hamnat i trångmål. (jag skrev om det på bloggen för ett drygt år sedan – https://hurskajagslaktforska.com/2020/10/18/emigrantforskning-at-alla-hall/

Men då fick jag inte ihop det, eftersom den nedskrivna familjesägnen säger att han tjänat pengar i Klondike, men det hände ju inte förrän 14 år senare… Det här öppnar ju upp för att det kan ha varit någon annan guldrush han och brorsan blev rika på!

Om det finns någon som har något tips på hur man hittar bröderna Bruhlin som emigrerade så får ni gärna höra av er, för jag har knappt hittat någonting om dem!

Igår kom ett annat intressant avsnitt av Historiepodden, en repris av ett gammalt avsnitt som heter Varde ljus och handlar om skandinaviska ljusförhållanden och hur våra anfäder och anmödrar fick ljus i sina hem när solen gått ner, och vad de kan ha sysselsatt sig med. Det var väldigt intressant, och förklarade vad det var min mm mf ff f Nicolaus Kihlman arrenderade ut mark för när köpmannen Jakob Williamsson från Göteborg skulle bygga ett trankokeri på Stenungsön (ön mellan Stenungssund och Tjörn som Tjörnbroarna går via. Arrendet började i mars 1780 och trankokeriet omfattade 8 kittlar. Tran som utvinns av kokad lever från fisken långa, som man också använder till lutfisk, och användes till att göra enkla ljus. Tyvärr böjde de sig redan vid 20 grader, och luktade väldigt illa! Kanske var det därför de ville ha kokeriet på en mindre ö, där färre skulle lida av stanken? Men när jag tänker efter så känns det som om det oftast är pålandsvind på Västkusten så då hjälper det ju inte… Tur att Stenungsund inte var så stort då som det är nu!

De berättade också om att de gjort ett annat avsnitt som handlade om 1700-talets allmogeliv. Det ser jag fram emot att lyssna på!

Allt detta ger ju en bättre bild av hur livet faktiskt var för våra släktingar!

Vinter i P1 på juldagen hade också ett släktforskningstema. Författaren Åsa Larsson beskriver hur hon delvis med hjälp av källor och delvis med hjälp av fantasi tänker sig sin farmors mors liv. Allt började m ed att hon fick veta att farmors mor hade skrivit på ett upprop för kvinnlig rösträtt år 1914. Hon säger: ”Hur tusan gick det till? En åttabarnsmamma, sträng västlaestadian som aldrig lärde sig prata svenska.”

För snart två år sen fick jag höra om dessa listor, i ett upprop i Facebookgruppen Gamla bilder och minnen från Tjörn. Där söktes efterbilder ock verättelser om de persoer som skrivit på uppropet för kvinnlig rösträtt 1914. Tyvärr hittade jag inte mina egna släktingar där, men det blev fina bilder och berättelser i tråden!

Vill du veta om dina släktingar finns med så kan du gå in på demokrati100.se där finns ett inlägg som heter Namninsamling för rösträtt nu sökbar.

Nu ska jag tacka för mig och önska dig ett gott slut på 2021 och ett gott 2022!

Tack för att du lyssnat på detta avsnitt av podden Släktforska!

Kom gärna med i Facebookgruppen och ställ dina frågor eller reagera på det vi pratat om här! Gruppen heter Släktforska!

Jag vet att det har varit krångel med gruppen, men nu har jag rättat till det så att alla som sökt medlemskap och svarat på de enkla frågorna har fått komma in i gruppen! Jag hoppas att det kommer fungera bra i framtiden!

På bloggen Hurskajagslaktforska.com finns alla länkar som vi pratat om!

Ha det bra och lycka till med din släktforskning!

Länkar som nämns:

anchor.fm/slaktforska – Poddens hem där du kan lämna röstmeddelande till mig!

Canva.com

Mall på Canva för att utvärdera din släktforskning 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published.